Loader

Spomen obeležje profesoru Paviću

24.februar,20:08

Od 21. februara biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu nosiće ime Milorada Pavića, našeg velikog pisca, profesora i dekana ovog fakulteta. Ploču na ulazu u čitaonicu centralne biblioteke otkrili su na svečanoj ceremoniji prodekanka Filozofskog fakulteta, profesorka Ivana Živančević-Sekeruš i profesor Sava Damjanov, s Odseka za srpsku književnost, inače Pavićev višedecenijski saradnik. „Retki su fakulteti na kojima pored velikih naučnika rade i veliki pisci, a mi smo imali tu privilegiju da na Filozofskom fakultetu od 1974. do 1990. predaje profesor Pavić, koji je od 1977. do 1979. bio i njegov dekan“, istakla je prodekanka Filozofskog fakluteta.

Opus Milorada Pavića, redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine, impozantan je i raznolik. Bio je teoretičar, poznavalac srpske književnosti 17. i 19. veka, zatim stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona. Pored bavljenja književnoteorijskim radom, ostvario se i u domenu poezije, drame, a naročito u proznom spisateljstvu. Za svoj roman–leksikon „Hazarski rečnik“, bio je nominovan za Nobelovu nagradu od strane stručnjaka iz Evrope, SAD-a, Izraela i Brazila. Pored ovog ostvarenja napisao je još i „Predeo slikan čajem“, „Unutrašnja strana vetra“, „Poslednja ljubav u Carigradu“, „Šešir od riblje kože“. Dela su mu prevedena na tridesetak jezika.

O intelektualnom formatu našeg pisca i teoretičara govori i činjenica da je bio gostujući predavač na mnogim renomiranim evropskim univerzitetima, među kojima su i Nova Sorbona u Parizu, Univerzitet u Beču, Veneciji, Moskvi, Frajburgu, Getingenu, Padovi. Pavić je bio i počasni doktor sofijskog univerziteta i predsednik Srpsko – ukrajinskog društva, član Srpskog PEN centra i Krunskog saveta.

Preminuo je 2009. u 80. godini u rodnom Beogradu u kojem je i završio profesorsku karijeru na Filozofskom fakultetu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve