>

Šta smo saznali između 22 i 23?

Napravljen antilaser

Tim fizičara sa Univerziteta Jejl napravio je antilaser, uređaj koji može da apsorbuje laserski zrak.

Razmatrajući kakvi materijali bi mogli da se upotrebe kao osnova za lasere, profesor Daglas Stoun i njegov tim došli su do ovog zaista zanimljivog otkrića koje su objavili u časopisu "Science". Oni su pokazali da antilaser može da apsorbuje 99,4 odsto dolazećeg svetla i da može biti upotrebljen kao optički prekidač. Istraživači, međutim, napominju da antilaser nije zamišljen kao odbrana od laserskog oružja velike snage, već da se može koristiti u budućoj generaciji superkompjutera, čije će komponente verovatno koristiti svetlost, a ne elektrone.


Nova Laboratorija slavnih

British Council i Radio-televizija Srbije najavili su novu "Laboratoriju slavnih" (Fame Lab), peto po redu takmičenje za izbor najboljeg mladog komunikatora nauke u Srbiji. Oni su pozvali mlade ljude (18-35 godina) koji studiraju ili rade u oblasti prirodnih, tehničkih nauka ili matematike da osmisle kako da za samo tri minuta, na zabavan, jednostavan i originalan način objasne neki naučni koncept pred stručnim žirijem, publikom u studiju i TV kamerama. Pobednik takmičenja u Srbiji učestvovaće u međunarodnom finalu "Laboratorije slavnih" u junu u britanskom gradu Čeltnemu. Rok za prijavljivanje je 7. mart, a više informacija o Fame Labu može se naći na sajtu British Councila.


Naučni projekti do 2014.

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj je objavilo konačne rezultate konkursa za finansiranje naučnih projekata za period od 2011. do 2014. godine. Na konkurs se prijavilo 12.315 istraživača na 878 projekata, od čega će od strane Ministarstva nauke biti finansirano 780 projekata. Od prihvaćenih projekata 51 odsto čine projekti osnovnih istraživanja, 32 odsto su projekti tehnološkog razvoja, a 14 odsto čine projekti integralnih i interdisciplinarnih istraživanja. Umesto 8300 naučnika koliko je do sada radilo na projektima Ministarstva, u naredne četiri godine će biti podržano 11.615 naučnika.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST