foto: reuters

Kosovo >

Bedžet Pacoli, predsednik

Izgleda da je kombinatorika za sastavljanje koalicije za buduću kosovsku vladu okončana. Najuže rukovodstvo Demokratske partije Kosova Hašima Tačija odlučilo je u ponedeljak uveče da predsedniku Alijanse za novo Kosovo Bedžetu Pacoliju ponudi mesto predsednika Kosova.

Potpredsednik DPK Hajredin Kuči izjavio je da je odluka doneta konsenzusom, nakon tročasovne rasprave najužeg rukovodstva DPK, i naveo da će DPK imati mesto premijera i predsednika Skupštine Kosova. Tači u budućoj koaliciji računa na podršku većine poslanika Srba i drugih nealbanskih zajednica. U tom slučaju, buduća vlada će imati najviše 65 od 120 poslanika.

Sudeći po nezvaničnim podacima, Bedžet Pacoli ima i te kako živopisnu biografiju. Biznis je, navodno, započeo šezdesetih godina u Švajcarskoj firmom "Interplastik" da bi se sredinom osamdesetih ta priča "završila skandalozno – bankrotstvom i nestankom direktora". Ruski dnevnik "Jutro" napisao je pre četiri godine da se Pacoli 1992. godine pojavio u Moskvi i upoznao sa uticajnim ljudima iz Kremlja, među kojima je bio Pavel Borodin, kasnije šef administracije Borisa Jeljcina. Isti dnevnik je podsetio da su se Borodin i Pacoli 1999. našli u centru skandala "Mabeteks" ili "Rašagejt". Švajcarsko tužilaštvo je optužilo Pacolija za mahinacije i pranje novca, izdvojenog za restauraciju objekata u Kremlju. Prema navodima ruskih medija, Pacolijev "Mabeteks" je 1995. sa kompanijom "Merkata" biznismena Viktora Stolpovskog izvodila rekonstrukciju Kremlja za koju je plaćeno 450 miliona dolara, prebačenih na račune u švajcarskoj banci, a posle tri godine rusko Tužilaštvo je pokrenulo krivični predmet pod sumnjom da je administracija ruskog predsednika, na čijem čelu je bio Borodin, uzela mito od 25 miliona dolara. I švajcarsko tužilaštvo je pokrenulo postupak i ocenilo da je mito bio 30 miliona dolara, optužujući pri tom i Borodinovog zeta Andreja Sileckog, potpredsednika "Merkate".

Borodin je po švajcarskom zahtevu uhapšen u SAD januara 2001. godine i izručen Švajcarskoj, a nakon tromesečnog boravka u zatvoru i uz kauciju od tri miliona dolara pušten je i izručen Rusiji.

Inače, Pacoli je u istom intervjuu okarakterisan kao "jugonostalgičar koji voli Srbe". Sam je u istom intervjuu izjavio da je "u jedinstvenoj Jugoslaviji ‘bilo dobro svima – i Albancima i Srbima’ i da ‘ne razume odakle i ko je provocirao nasilje 1994’". Pacoli je tada još izjavio da je jedini put "priznanje Kosova kao nezavisne države", a da će već "drugog dana biti ukinute granice i početi razvoj odnosa sa Srbijom". "Srbija je vrlo važan faktor. Mi uvažavamo Srbiju! Mi volimo srpski narod!", rekao je tada Pacoli, podsećajući pritom da je "rekonstruisao pravoslavnu crkvu u Bakunjinskoj ulici".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net