Međunarodna godina hemije >

Tekuća 2011. godina

Tokom tekuće godine, širom planete će biti organizovan najveći hemijski eksperiment koji je ikada izveden. Na desetine hiljada školske dece učestvovaće u globalnom hemijskom ogledu "Voda – hemijski rastvor". Ispitivaće sastav vode koju piju i baviće se tehnološkim rešenjima u hemiji za čistu pijaću vodu. To će ujedno biti prilika da se malo poveća entuzijazam među mladima za bavljenje naukom.

Prepolovljavanje procenta svetske populacije koja nema pristup pijaćoj vodi, jedan je od milenijumskih ciljeva i smatra se da će do 2015. biti dostignut. Više od 80 odsto tih ljudi – 746 miliona – živi u ruralnim delovima.

Bolje snabdevanje vodom, prema UNICEF-ovim istraživanjima, moglo bi da umanji smrtnost od bolesti uzrokovane dijarejom za 25 odsto. Iz tog razloga godišnje samo u subsaharskoj Africi umre, prema UNICEF-u, više stotina hiljada dece mlađe od pet godina (od 2000. do 2003. čak 769.000). U južnoj Aziji je u istom periodu godišnje umiralo gotovo 700.000 dece uzrasta do pet godina. Prema istim podacima, u razvijenim zemljama iz istog razloga umiralo je drastično manje, oko 700 dece.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST