Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju u Vladi Vojvodine dr Tomislav Stantić

Vojvodina >

Uprava i građani

Vojvodina bira najboljeg gradonačelnika

U opštinama u Vojvodini uvodimo standard da se sva dokumenta dobijaju na jednom mestu i to za samo nekoliko minuta, ali i da se mogu dobiti na kućnu adresu pomoću "jednog klika", odnosno internetom, naglašava pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju u Vladi Vojvodine dr Tomislav Stantić.

"Znam da ovo nije lak posao, ali ne vidim razlog zašto ne bismo svakog jutra pomislili šta je to novo što možemo da uradimo i da unapredimo naš grad i opštinu", kaže Stantić i ističe da je ovaj Sekretarijat samo u 2010. godini sufinansirao projekte u gradovima i opštinama Vojvodine sa oko 104 miliona dinara, odnosno oko milion evra.

Pokrajinski sekretar Tomislav Stantić kaže da je cilj Sekretarijata, na čijem je čelu, da pomogne opštinama u Vojvodini da ostvare što bolju komunikaciju sa građanima po pitanju usluga koje im se pružaju.

Upravo zato je u prethodnom periodu pokrenuto stvaranje kol-centara i tzv. "zelene linije" gde građani mogu telefonskim pozivima, slanjem Sms poruka ili internetom da ukažu na postojanje nekog komunalnog problema i da u što kraćem roku budu obavešteni šta je po tom pitanju urađeno, a za šta je izdvojeno 40 miliona dinara.


Uslužni centridokumenta za par minuta

"Prilikom obilaska opština uverio sam se", kaže Stantić, "da je već dve trećine opština otvorilo uslužne centre, kao baznu vrstu komunikacije sa građanstvom, a uskoro će to biti u svim opštinama Vojvodine. To znači da građani više neće morati da idu od kancelarije do kancelarije i da čekaju satima na jedan dokument, već sve zahteve mogu podneti na jednom mestu. Uverio sam se na terenu da je prosek čekanja pet do deset minuta. To je ogroman napredak i to je standard koji želim da vidim u svim opštinama. Uslužni centri su koncept javnih servisa koji omogućava da građanima na jednom mestu bude sve dostupno. To podrazumeva modernije, brže i efikasne servise opštinskih uprava i ne vidim razlog da to ne uvedu sve opštine. Nema više opravdanja za tromost javne administracije."


Internetom do dokumenata

Korišćenjem interneta, elektronska lokalna administracija približava svoje poslovanje građanima i preduzećima, ali i pruža veliki doprinos ubrzavanju tranzicije i koristi pun potencijal informatičkog društva. Time smo i praktično bliži Evropskoj uniji u pogledu digitalizacije, što je jedan od suštinskih prioriteta Srbije", kaže sekretar Stantić.

"Mi smo tu da pomognemo i to vrlo ozbiljno radimo. Sa poslednjih par inicijativa koje smo pokrenuli, kao što su "zelena linija", poboljšanja saradnje lokalne samouprave sa preduzetnicima, pa sad i podrška međuopštinske saradnje, imamo već listu od preko stotinu projekata", ističe Tomislav Stantić.


Međuopštinska saradnja

"Situacija po pitanju međuopštinske saradnje u Srbiji i Vojvodini nije idealna i tu se nalazimo na početku procesa. Upravo zato smo u poslednjih par meseci stavili akcenat na sufinansiranje projekata međuopštinske, ali i međuregionalne saradnje, nužne na našem putu ka EU.

Zajedno sa Sekretarijatom za međuregionalnu saradnju rešili smo da finansijski podržimo projekte prekogranične saradnje za koje su potpisani ugovori sa Evropskom komisijom. Zajednički poduhvat dva sekretarijata je prvi takav u državi i usmeren je na finansijsku podršku velikih prekograničnih projekata. Značaj je još veći jer će Srbija za godinu dana biti kandidat za članstvo u EU, čime će nam se otvoriti dodatni fondovi Unije, a naše opštine moraju biti sposobne da što pre konkurišu i realizuju projekte po evropskim standardima."


Izbor za najboljeg gradonačelnika

"Nedavno sam u Salcburgu video dobar primer motivisanja predsednika opština, a to je izbor za najevropskijeg gradonačelnika. Mlad čovek sa 36 godina kojem je u Austriji dodeljena ova titula imao je čak deset modaliteta za premošćavanje problema građana. Takva praksa bio bi jedan od načina da se vidi koliko su naše opštine spremne da se međusobno takmiče. Zato planiramo da uvedemo instituciju izbora najevropskijeg gradonačelnika u Vojvodini.

Sada krećemo u kampanju promovisanja Izbora za najboljeg gradonačelnika, a sam izbor će trajati nekoliko meseci. Očekujem da ćemo na proleće imati konačne podatke i proglašenje najboljeg gradonačelnika u Vojvodini za 2010. godinu.

Ovo je inicijativa našeg Sekretarijata po uzoru na World Best Mayor i brojne druge izbore najboljih gradonačelnika po Evropi, sa ciljem da se pokaže koji su to lokalni lideri imali viziju, opredeljenost, strast i veštinu razvoja svoje lokalne zajednice i koji su podigli uspeh i prepoznatljivost svoje opštine kako na lokalnom tako i na širem nivou. Čast dobijanja titule najgradonačelnika biće dodeljena onim lokalnim liderima koji su značajno doprineli kreiranju svoje opštine u mesto gde se dobro živi i radi i koje je uživanje posetiti.

Ideja je promovisanje vrednosti koje doprinose razvoju lokalne zajednice i jačanju kapaciteta lokalnih samouprava, sa krajnjim ciljem poboljšanja uslova za život građana.

Očekujem da će ovo biti jedna jaka utakmica između svih predsednika opština u Vojvodini, ali to je jako dobro, jer krajnji rezultat je suštinska dobrobit za sve stanovnike tih opština, koji su krajnji korisnici usluga opštinskih administracija", poručuje sekretar za lokalnu samoupravu Tomislav Stantić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST