Loader

Ostavka zbog portreta

18.novembar,19:04

Da li je za aferu s portretima odgovoran jedino šef protokola Skupštine?

Nakon serije tekstova u medijima koji su se bavili aferom portreta bivših predsednika parlamenta, za čiju je izradu iz skupštinskog budžeta potrošeno 40.000 evra, šef protokola Narodne skupštine Vojislav Glišić podneo je ostavku.

U tekstu ponuđene ostavke, Glišić međutim navodi da afera s portretima nije jedini razlog za takvu njegovu odluku, već da je reč o kompletnoj organizaciji rada u parlamentu koji je, po njegovim rečima, katastrofalan. »Malo šta funkcioniše«, napisao je Glišić, »a opet ispada da je za sve kriv protokol.«

Inače, iako je Vojislav Glišić bio gotovo jedini medijski eksponent u ovoj aferi, koja se završila zgranjavanjem javnosti zbog skupštinske potrebe za »portretisanjem« u vreme ljute krize, zbog toga što je toliki novac izdvojen samo za jednog umetnika koji i nije poznat kao portretista, kao i zbog kič umetnosti kojom odišu izrađene slike, ipak bi se teško moglo reći da je Vojislav Glišić jedini krivac. Iako je, izgleda, od svih jedino on osetio krivicu i medijski pritisak.

Naime, u svojim dosadašnjim izjavama, Glišić je objašnjavao da je u trenutku kada se rodila ideja za nastavljanjem tradicije portretisanja predsednika Skupštine, odobrenje za realizaciju ideje dobio od tadašnjeg predsednika Olivera Dulića. Odobrenje za izdvajanje novca, kako je u jednoj izjavi rekao, stiglo je od sadašnje predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović kao i od generalnog sekretara Skupštine Veljka Odalovića.

Kada je reč o izboru umetnika, novinarki »Vremena« prilikom posete Skupštini, Glišić je rekao da je o tome odlučivala komisija koju su činili zaposleni u Skupštini. Izbor slikara Dragana Stojkova, rekao je Glišić, takođe je potvrdio i istoričar umetnosti Miodrag Jovanović, koji je održao govor na samom otvaranju izložbe u Skupštini. Takođe, rekao je, za izbor umetnika dobio je potvrdan odgovor i od višeg kustosa Narodnog muzeja. Međutim, zvaničan dopis koji je u vezi s izborom umetnika za izradu portreta uputio Narodnom muzeju završio je njihovim odgovorom da se obrati Muzeju savremene umetnosti. To je i učinio ali mu njihov odgovor nikad nije stigao.

Nakon uzavrele afere s portretima i nakon ponuđene ostavke šefa protokola, generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je da ostavku još nije prihvatio i da će razgovarati s Glišićem. Svi ostali za sada ćute.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve