Vreme zdravlja 6 >

Vesti


Zbogom cigaretama >> Odvikavanje uz zdravstvenu knjižicu

Prvog dana proterivanja nikotina iz Srbije više od 30 osoba potražilo je pomoć stručnjaka u Kabinetu za odvikavanje od pušenja koji radi pri Klinici za pulmologiju KCS-a. Za sada, besplatna pomoć za odvikavanje od nikotina nudi se u četrdesetak savetovališta pri zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ove institucije su otvorene na inicijativu Ministarstva zdravlja Srbije, a u njima rade stručni timovi sastavljeni od lekara, medicinskih sestara, nutricionista, psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, psihijatara i farmakologa koji ovaj posao obavljaju volonterski – u okviru svog radnog vremena ili nakon završetka posla. Savetovališta za odvikavanje od pušenja u Beogradu se nalaze na Klinici za plućne bolesti KCS-a, Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu, Dečjoj bolnici za plućne bolesti KBC "Dragiša Mišović", Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, Savezu Srbije protiv pušenja i domovima zdravlja na Paliluli, Savskom vencu, Starom gradu, Voždovcu, Novom Beogradu, Zemunu i Mladenovcu i još u 28 gradova Srbije. Adrese ovih zdravstvenih ustanova mogu se naći na sajtu Ministarstva zdravlja.


Dan borbe protiv dijabetesa >> Važna je kontrola

U Srbiji prema zvaničnim podacima 630.000 ljudi boluje od dijabetesa, a predviđanja kažu da bi se već u narednoj deceniji broj obolelih mogao utrostručiti. Svetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obeležen je i u Srbiji forumom sa sloganom "Kontrola šećerne bolesti – zajednički cilj". Dijabetes tipa II ne ugrožava više samo starije od 40, već i one od 30, a sve češće se javlja i kod gojazne dece. Prema savremenim standardima, ranijim davanjem insulinske terapije komplikacije se mogu sprečiti ili na duže vreme odložiti, a time se postižu i velike materijalne uštede za zdravstveni sistem. Zbog nedovoljne zdravstvene prosvećenosti, čak 50 odsto obolelih od dijabetesa u Srbiji lekaru se javljaju kada su komplikacije bolesti već nastupile.


Borba protiv narkomanije >> Tadić: Droga je socijalna bolest

Predsednik Srbije Boris Tadić podržao je 14. novembra nacionalnu kampanju borbe protiv narkomanije i pozvao celo društvo da se uključi u rešavanje tog problema. "Moja poruka građanima je da je narkomanija socijalna bolest, a ne samo medicinski fenomen koji ugrožava život jednog čoveka, dakle pojedinca", navodi Tadić. "Kada kažem socijalna bolest, ona ugrožava sâmo društvo, ugrožava temelje društva, i gde god je ona postala masovna pojava i društvo i države su se suočavale sa nepremostivim teškoćama", saopštio je predsednik. Zbog toga, kako je naveo, "svi zajedno moramo da ustanemo protiv jedne takve pošasti, jedne tako zlokobne i opasne bolesti spasavajući pojedince koji su narkomani, ali i spasavajući čitavo društvo, koje može biti kriminalizovano kao posledica masovne upotrebe narkotika, šverca narkotika i uopšte uništavanja osnovnih temelja naše zajednice."


Solarni punjač za invalidska kolica

U centru Zaječara prošle nedelje postavljena je solarna stanica za punjenje akumulatora električnih kolica osoba sa invaliditetom. Diplomirani inženjer elektrotehnike Nenad Jakovljević iz Zaječara postavio je na trgu u ovom gradu stanicu koja se napaja energijom Sunca. Dobijenom strujom Jakovljević puni akumulatore ljudima koji se kreću u invalidskim kolicima. Zaječarci koji koriste ovu uslugu kažu da im mnogo znači i ukazuju na to da bi ovakve stanice bilo potrebno postaviti širom Srbije. U udruženju osoba sa amputiranim ekstremitetima iz Zaječara podržavaju ovakvu ideju i kažu da bi ovakve stanice bilo neophodno postaviti širom Srbije. Nenad Jakovljević kaže da postavljanje ovakve stanice ne bi koštalo više od 30.000 dinara a korist bi bila višestruka. On u realizaciji ovog projekta očekuje pre svega podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva za rad i socijalnu politiku jer smatra da je od nacionalnog značaja jer se procenjuje da samo u Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom.


Jubilej >> Institut za reumatologiju obeležio 45 godina postojanja

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti 13. novembra održana je svečana akademija povodom obeležavanja 45 godina od osnivanja Instituta za reumatologiju. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je tom prilikom da Srbija ima najviši rang po zdravstvenom sistemu na planeti, kada se uzmu u obzir izdvajanja za zdravstvo po stanovniku. Direktor ove zdravstvene ustanove Nemanja Damnjanov istakao je da je Institut "tokom svih ovih godina pružao najbolju moguću zdravstvenu zaštitu bolesnicima sa reumatskim bolestima". On je naveo da je Ministarstvo zdravlja od 2005. do 2010. godine izdvojilo značajna sredstva za unapređenje stručnog i naučnog rada Instituta i poboljšanje uslova ambulantnog i bolničkog lečenja u toj zdravstvenoj ustanovi. Prema rečima Damjanova, u okviru tih sredstava nabavljena su i dva nova digitalna rendgen aparata i jedan Deksa aparat za merenje gustine kostiju, što je popravilo kvalitet radiološke obrade i smanjilo nivo zračenja bolesnika i osoblja. Damjanov je dodao da je istovremeno proširena mogućnost ranog otkrivanja i lečenja osteoporoze i pružena je mogućnost uštede značajnih sredstava koja se troše na ugradnju endoproteza i druge načine skupog lečenja fraktura kukova i kičmenog stuba. Na skupu je rečeno da od bola u leđima, praćenog ukočenošću, kod nas boluje 58 odsto žena i 45 odsto muškaraca starosti od 50 do 59 godina, a ta bolest je uzrok radne nesposobnosti kod 25 odsto mlađih od 45 godina. Od degenerativnog oštećenja zglobova boluje 12 odsto žena i tri odsto muškaraca, a od vanzglobnog reumatizma deset odsto žena i devet odsto muškaraca. Na svečanosti povodom jubileja Instituta u Srpskoj akademiji nauka emitovan je desetominutni film o toj ustanovi u kom je rečeno da 254 radnika godišnje obavi 250.000 specijalizovanih usluga.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST