Vreme
VREME 1037, 18. novembar 2010. / NEDELJA

Protest studenata BU:
Propali pregovori

Studenti nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu protestovali su 16. novembra zahtevajući da oni među njima imaju više od 48 bodova budu finansirani iz budžeta. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete održanom istog dana, međutim, nije postignut nikakav dogovor.

Kako je rečeno u Ministarstvu prosvete, studente je primio pomoćnik ministra Slobodan Jauković, a akademci su raniji zahtev da svi sa 48 do 60 bodova budu na budžetu preformulisali u zahtev da budu "oslobođeni školarine". Student prorektor beogradskog Univerziteta umetnosti Nikola Radeka, međutim, rekao je da studenti nisu tražili da budu oslobođeni školarine, jer bi u tom slučaju teret bio prevaljen na fakultete. Radeka je rekao da studenti traže da Vlada, Ministarstvo prosvete i dekani nađu rešenje koje će podrazumevati da studentima bude plaćena školarina i da za to imaju rok od dva dana, do 18. novembra.

Pre sastanka, stotinak studenata prošetalo je centralnim beogradskim ulicama – studenti Geografskog fakulteta i Fakulteta primenjenih umetnosti krenuli su sa Platoa ispred Filozofskog fakulteta ka Trgu Republike do raskrsnice ulica Kralja Milana i Kneza Miloša gde su se sastali sa studentima Fakulteta političkih nauka i Više poslovne škole koji su krenuli sa Voždovca – i zajedno otišli do Ministarstva prosvete.

Dok su trajali razgovori i po njihovom završetku, oko 500 studenata protestovalo je ulicama Beograda, pa su nakratko bili zatvoreni i Brankov i most Gazela.

Prema rečima Nikole Radeke, dogovor je da se razgovori sa predstavnicima Ministarstva prosvete nastave sledeće sedmice i da tom sastanku prisustvuju i dekani fakulteta.

Studenti Fakulteta primenjenih umetnosti su o svojim problemima vezanim za budžetsko školovanje obavestili i zaštitnika građana.

J. L.