Loader

Duško Šarić u zatvoru

18.novembar,20:58

Pod sumnjom za trgovinu narkoticima u Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Srbiji uhapšeno 80 osoba među njima i Duško Šarić brat vođe narko klana Darka Šarića koji je još u bekstvu

Bezbednosne službe Italije, Srbije, Crne Gore i Slovenije u sklopu koordinisane međunarodne policijske operacije „Loptice“ uhapsile su 80 osoba osumnjičenih za saučesništvo u kriminalnoj grupi narkobosa Darka Šarića. Italijanska Direkcija za borbu protiv mafije dala je inače nalog za hapšenje 108 osumnjičenih za nabavku i distribuciju nakrotika za italijansko tržište, a među kojima je i devet lica protiv kojih je srpsko tužilaštvo već pokrenulo postupke.

Policija Crne Gore je uhapsila brata Darka Šarića, Duška Šarića, iz Pljevalja, kao i srpske državljane Vitomira Bajića i Srpka Klisuru iz Priboja, na osnovu poternice Interpola u Rimu. Šarić je uhapšen samo nekoliko dana nakon što je Crna Gora izručila Italiji Duška Duku Mićunovića, označenog kao organizatora grupe koja se bavila međunarodnim krijumčarenjem narkotika.

U potrazi za licima koja potražuje Interpol, izvršen pretres više objekata, među kojima i diskoteke „Top Hil“ i hotela „Maks Prestiž“ u Budvi.

Na osnovu naredbi istražnog sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga uhapšene su četiri osobe: Zlatko Đorđević iz Beograda i Kragujevčani Božidar Kapetanović, Goran Živanović i Gordana Milivojević-Rakić. Na zahtev italijanskog tužilaštvo zbog trgovine drogom u Srbiji se traži još 8 osoba. Akcijom koja još uvek traje koordinira BIA, a učestvuje i oko 300 pirpadnika Žandarmerije, potvrdio je ministar policije Ivica Dačić.

Pripadnici MUP-a, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Žandarmerije pretresli više stanova i drugih prostorija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Priboju i Bajinoj Bašti.

Policija u Milanu je posle istrage koja je trajala dve godine, u saradnji sa Direkcijom za borbu protiv mafije i Interpolom, otkrila dve mreže – jednu koju su činili uglavnom Srbi, Slovenci i Crnogorci. Ta grupa je u Milanu isporučivala između 2007. i 2009. od hiljadu do tri hiljade kilograma kokaina mesečno. Druga grupa je delovala u Milanu, Torinu, Đenovu i Komu. Klan Darka Šarića istisnuo je navodno sa italijanskog narko-tržišta i najmoćniju kalabrijsku mafijašku organizaciju „Ndrageta“.

Italijanska policija je 15. novembra zaplenila jednu tonu čistog kokaina, vrednu blizu 250 miliona evra, iz jednog kontejnera za transport u kome je bila poljoprivredna oprema iz Brazila. U kalabrijskoj luci Đoja Tauro otkrivena je drogu na osnovu dojave britanskih zvaničnika koji se bave organizovanim kriminalom.

Istraga se sprovodi i u Urugvaju i Argentini. Među njima su i Darko Šarić i Goran Soković, koji su u Srbiji optuženi za šverc više od dve tone kokaina iz Južne Amerike, kao i za pranje novca zarađenog od prodaje droge.

Pre godinu dana, naime, zaplenjeno je preko dve tone kokaina blizu obale Urugvaja u okviru akcije „Balkanski ratnik“ i uhapšeno je više osoba u Srbiji, a tada je izdat i nalog za hapšenje Darka Šarića. Oko njegovog lociranja u Crnoj Gori i izručenja zbio je srpsko-crnogorski političko-policijski spor. Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenja 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine, kao i za švercovanje 235 kilograma kokaina kroz Italiju januara 2009. godine. Za zaplenu 235 kilograma kokaina 19. januara 2009. u Tireniji, u blizini Pize, vodi se postupak i u Italiji. U Italiji je pokrenut postupak protiv Stanislava Udriha, Dragana Gaćeša i Milorada Stijepovića, koji su uhapšeni sa drogom, dok je u Srbiji podignuta optužnica protiv orgnizatora šverca droge.

Kako je „Vreme“ pisalo 8. aprila ove godine, prezime Šarić je inače prvi put u hronikama kriminala pomenuto februara 2007. godine, kad je beogradska policija zaplenila 20 kilograma heroina i uhapsila četvoricu narko-dilera, od kojih je jedan bio Arso Šarić iz Bara, a baza im je bila garaža u Novom Beogradu koju je zakupio sada uhapšeni Duško Šarić, tada opisan kao „biznismen iz Pljevalja“, Darkov mlađi brat. Postoje indicije da je Šarić prao novac u Srbiji kupujući mnoge firme.

Sada je za Darkom Šarićem pored Srbije poternicu izdala i Italija zbog sumnje da stoji iza švercerskih srpsko-crnogorskih grupa, koje su nekoliko godina poslovale sa milanskim klanovima i pojedinim kriminalnim grupama sa severa Italije, i da je prodavao drogu u isporukama ne manjim od 200 kilograma. Klan Darka Šarića je navodno organoizovan po paravojnom principu, s ćelijama u Srbiji, Sloveniji, u Italiji, ali širom Južne Amerike i istočne Evrope. Srpsko tužilaštvo procenjuje da su posle izdavanja italijanske poternice šanse za pronalaženje Darka Šarića sada veće i nada se da će on biti izručen Srbiji čiji je državljanin.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve