Loader

Ukidanje cigareta i na „Farmi“?

18.novembar,17:11

Sanitarna inspekcija kazniće Pink sa čak 1.000.000 dinara ukoliko bude prikazivao farmere sa upaljenim cigaretama

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu neće mimoići ni šou programe. Nakon što je cela Srbija prve noći po stupanju na snagu pomenutog Zakona mogla da se nagleda VIP farmera u popularnom relity show-u „Farma“ kako pale cigaretu za cigaretom, reagovala je sanitarna inspekcija zadužena za kontrolu njegovog sprovođenja. S obzirom na to da se pomenutim pravnim aktom zabranjuje se prikazivanje cigareta i njihovo konzumiranje pred kamerama, sanitarna inspekcija kazniće Pink sa čak 1.000.000 dinara ukoliko bude prikazivao farmere sa upaljenim cigaretama.

Ruku na srce, „Farma“ nije jedina emisija u kojoj možemo videti aktere sa cigaretom u ustima. Do sada smo i u nekim emisijama koje se emituju u vreme nedeljnog ručka, sa cigaretom mogli da vidimo ne samo sagovornika, već i voditeljku emisije.

Što se „farmera“ tiče, olakšavajuća okolnost je ta što nemaju kontakt sa spoljnim svetom, pa tako ni sa aktuelnom zabranom. To se, međutim, ne odnosi i na produkciju emisije.

Načelnik beogradske sanitarne inspekcije dr Radosav Mitrović povrdio je u petak da su inspektori zvali producente i upozorili ih da su emitovanjem spornog snimka prekršili zakon.

Dr Mitrović je još rekao da će ovog puta Pink proći bez kazne, ali da će se, ako se ovakav slučaj ponovi, televizija biti ta koja će trpeti sankcije, jer se kazna sprovodi nad pravnim licem, u ovom slučaju emiterom programa.

I dok dr Mitrović ističe da u primeni zakona neće biti izuzetaka, pravni tim produkcije „Farme“ razmatra na koji način će se interpretirati novi zakon o zabrani pušenja.

Prema rečima Stevana Lazarevića, PR-a „Farme“, „sve zavisi od stava pravnog tima i toga kako će primenjivati zakon“. „Dok nam oni ne dostave svoju konačnu odluku, nećemo obaveštavati farmere o promenama pravila ponašanja“, rekao je Lazarević.

TV Pink je, pak, spremna da „farmerima“ zabrani konzumiranje cigareta.

PR menadžer „ružičaste televizije“ Tatjana Vojtehovski, izjavila je u petak da Pink nije dobio dopis od sanitarne inspekcije, ali da će, čim stigne, biti prosleđen produkciji koja radi „Farmu“. „Posavetovaćemo se sa advokatima kako da se ponašamo. Ako dozvole da se samo cenzuriše deo programa u kojem farmeri puše, tako ćemo postupiti, a ukoliko smatraju da je i to kršenje zakona, onda će im cigarete biti trajno zabranjene „, rekla je Vojtehovski.

Pitanje je kako će „farmeri“ reagovati ukoliko se Pink i produkcija „Farme“ odluče na ovu drugu, radikalniju soluciju.

Imanje, po ugovoru, ne smeju samoinicijativno da napuste, jer u tom slučaju plaćaju penale, a ukidanje cigareta pospešiće ionako sve veću tenziju među njima.

Što znači i veću gledanost…

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve