London–Pariz >

Partnerstvo bez presedana

Britanija i Francuska stupile su u odbrambeno partnerstvo i dogovorile se da udruže svoje snage, opremu, naoružanje i istraživačke naučne nuklearne centre. Ugovor o savezništvu, koji su u Londonu potpisali francuski predsednik Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron, predstavlja vojnu saradnju između dve zemlje bez presedana. U vekovnoj istoriji odnosa vojnog rivalstva, ove dve zemlje, NATO članice, najveći zapadnoevropski potrošači u domenu bezbednosti i jedine dve nuklearne evropske sile, u nedavnoj istoriji imale su veoma oštra razmimoilaženja po pitanju rata u Iraku.

Novo partnerstvo je podstaknuto željom da se poboljšaju vojni kapaciteti obe zemlje i, istovremeno, da se smanji potrošnja u domenu bezbednosti koja je pravila velike "rupe" u budžetu. Francuska i Britanija su se složile da oforme vojni kontingent sa vazduhoplovnom i mornaričkom podrškom, koji bi po potrebi učestvovao u akcijama NATO-a, EU, UN-a ili u nekim bilateralnim operacijama. Prema rečima britanskog ministra odbrane Lajama Foksa, vojni kontingent podrazumeva zajedničke snage u "sve tri službe" zarad razvijanja zajedničke prakse, bolje interne operativnosti i bolje vojne opremljenosti. "To savršeno ima smisla u svetu u kom su resursi povezani. Naši interesi su zajednički u većoj meri, ali ne znači da su uvek isti." Kameronova vlada je pre dve nedelje najavila smanjivanje za osam odsto vojno-odbrambenog budžeta vrednog 37 milijardi funti (59 milijardi dolara).

Francuski nosač aviona "Šarl de Gol" i britanski koji se upravo gradi, prema zvaničnim izvorima, biće kompatibilni tako da avioni jedne zemlje mogu da polete sa nosača druge zemlje. Krajnji cilj je jedan nosač aviona na moru u svakom trenutku. Osim toga, Francuska i Engleska su dogovorile saradnju na nivou istraživačkih centrala za razvoj projektila i centara za simulaciju. Partnerstvo podrazumeva i zajedničko razvijanje tehnologije sledeće generacije nuklearnih podmornica, projektila, antiminskog sistema, vojne satelitske komunikacije i druge oblike saradnje.

Edrijen Kroft


 

"Meridijane" priredila: Biljana Vasić


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST