Tehnologija >

Lansirana dva revolucionarna jedinjenja

Smanjena potrošnja rashladnih uređaja i zaštita LED svetlosne tehnologije od sada su moguće zahvaljujući dvama novim jedinjenjima, koja su prošle nedelje lansirali naučnici istraživačkog centra Bayer Material Science. Čvrsta poliuretanska nanopena koja omogućuje dvostruko veću toplotnu izolaciju rashladnih uređaja i pored uštede energije redukuje i emisiju ugljen-dioksida, a visoko prozirno poliuretansko jedinjenje za proizvodnju svetlosnih traka štiti LED diode od vlage i nepovoljnih vremenskih prilika.

LED tehnologija je revolucionarna jer pretvara čak 90 odsto električne energije u svetlost sa vekom trajanja sijalica u proseku 50.000 sati. Primera radi, konvencionalne sijalice pretvaraju samo 10 procenata električne energije u svetlost i pregore nakon 2000 sati u proseku.

Kako urbanizacija dovodi do stalnog porasta rastojanja koje namirnice treba da pređu pre nego što stignu do potrošača, funkcionisanje rashladnih lanaca je od suštinskog značaja za očuvanje redovnog snabdevanja hranom. Toplotna izolacija koju stvara poliuretanska čvrsta pena prvenstveno zavisi od veličine pora pene. Što je manji njihov prečnik, to je manja toplotna provodljivost i bolji je izolacioni efekat. Štaviše, na ovaj način zidovi ovih uređaja mogu biti tanji, što dalje rezultira i njihovim većim skladišnim prostorom.

Bayer Material Science je i zvanični partner projekta Solarni impuls, prvog aviona koji je leteo noć i dan koristeći samo solarnu energiju. U saradnji sa različitim partnerima, Bayer je razvio projekat "Eko komercijalna zgrada", koji uključuje izgradnju objekata koji ne emituju štetne gasove.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST