Loader

Vreme uživanja

19.oktobar,19:54

Prilično lakomisleno prepušten u sladokusačko ćoše ove simpatične nedeljne ŠTAMPANE STVARI, hajde da u većem tiražu recikliram već jednom prepričanu poučnu anegdotu.

Udovica Isaka Babelja se u svojim memoarima, pedesetak godina kasnije, i dalje čudi pokojnom suprugu što je usred Staljinovog Velikog Terora (193?) odlazio kod svog prijatelja Ejzenštejna pa su se kao ludi na brašno cerekali gledajući iz Meksika donesenu buvlju svadbu: buvu-mladoženju u fraku, buvu-mladu u belim čipkama, ulickane buve-svatove. A valjda je bilo i buva-muzikanata. Gotovo sam siguran da je spisateljsko-rediteljski duet pri tom falš a gromoglasno pevao LA KUKARAČU ili nešto iz tog žanra. Štogod se duetu može zameriti, od manjka pameti nisu patili. A opet, vreme ozbiljno a oni se glupiraju, tj. uživaju. Jedan je ubrzo dobio metak u potiljak, drugi za deset godina umro od „prskanja damara“. I tako se uozbiljili.

Eto i nas sada u najnovijem izdanju ozbiljnog vremena. Imali smo 5. o.m. interludu uživanja. I više od toga – tzv. revolucionarnu svetkovinu (štono u davna vrema rekla Situacionistička internacionala). I to comme il faut. Tačno prema receptu. I komunari u Parizu razuzdano su se ponašali na javnim mestima, izgorelo je ponešto (npr. Banka), g. Kurbe iz slikarskog esnafa nekulturno je oborio nacionalnu svetinju, Vandomski stub. A bilo je i huliganskog pucanja u satove na zvonicima. Umislili huligani da je došlo NOVO VREME!?

Koliko god kičasto zvučalo i ovde je izgleda došlo neko novo vreme (dobro, zemlja je mala pa nek je i vremence).

I opet – zbilja ozbiljno.

Koliko vidim, prosvećeno građanstvo stenje pod bremenom ozbiljnosti. Senzibilne prodosovski orijentisane gospođe oba pola, s jedne strane, strepe od krvoprolića i S. M. Baba Roge koja „stalno telefonira“ (osim kad nervozno cupka: priterala nužda, a znamo kako stoji stvar sa vodokotlićem); s druge strane, uši im bruje od tandrkanja nadirućih tenkova; s treće strane, žučno osuđuju procvat kulta ličnosti g. Koštunice, a glavni corpus delicti je izlog u Vasinoj ulici u kojem je fotograf posle Lepe Brene, misica svih boja i nijansi, isturio lik svežeg Predsednika SRJ; sa četvrte strane, liju suze nad nehumanim tretmanom g. Milanovića i skupštinskih fotelja; sa pete strane, ne mogu više ni sekundu da gledaju g. Šainovića ili g. Ovog, a naročito gđicu Lepe Noge, i najradije bi ih rasčerečile; sa šeste strane, sede pred televizorom i od gađenja nad tim ko se sve pojavljuje na Novoj RTS povraćaju u fišeke savijene od Nove „Politike“. Sa sedme strane vrte na analitičkom ražnju časnike nove vlasti. Biće pečenja.

Odoše svetkovina i uživanje u tandariju. Hara čemer.

Srećom, isposlovao sam da mi uslužni Krizni štab iz komšiluka izda uverenje (pečat smo napravili od krompira) da sam lekar opšte prakse, iako nisam omirisao ni kurs prve pomoći. Gvožđe se kuje dok je vruće. To su te slasti haosa i partizanštine. (Pozajmljeni beli mantil mi odlično stoji.)

Dragi čitaoci, sugrađani, pacijenti!!!

Ljudski mozak ima veliki kapacitet. I kad se smeste i te kako opravdane brige, materija obrađena u znamenitom produktu Radija B92 „Ja se svega bojim“, neophodna vera da naši znaju šta rade a njihovi ne, da merodavne nevladine organizacije kao pozitivne Kir Janje gomilaju dokumentaciju, da otporaši vrebaju kano jastrebovi a radnička klasa se uskopistila i nikako da opet zaspi, itd., i t.sl. – ostaje i te koliko mesta. Pa i za uživanje. Kako ne uživati kad specijalno za nas nastupaju:

CIRCUS MAXIMUS!!!

VELIKO POZORIŠTE GROTESKERIJA!!!

Cast of Thousands!!!

Velikani postaju malikani!!!

Featuring

ExZastrašujući Golem, sad bez adrese. (Beše li golem od gline?)

Gg. Drašković & Đukanović

Poslednji nastup slavnog pajaca čije se ime ne pominje!!!

G. od Mačve izvodi svoj popularni skeč

„Posle višednevnog plakanja, razočaran u Srbe, postajem Grk ili Irac“

(I najtvrđa srca neće odoleti ovoj virtuoznoj atrakciji!!!)

Posredstvom slavnog irskog medijuma James Joyce želi dobrošlicu novom Ircu: „Serbia’s loss, Ireland’s gain!“

100 načina glupog smejanja u SVIM situacijama:

Milan Milutinović

Goran Matić

Dr Milutin Bojić

i nebrojeni drugi!!!

Marko Jovanović peva „Zaspalo je siroče ispred tuđih dvora“.

Violinska pratnja i posipanje veštačkog snega: Jovan Ristić.

CONFESSION HOUR

My Unpleasant Experiences With Lying Democratic Yellow Press

WHO IS A NAZI? THEY ARE PUTTING HATE SPEECH INTO MY EXTRA CLEAN MOUTH!!!

GORAN (JUL) MATIĆ&JEDAN PROFESOR PRAVNOG FAKULTETA POD MASKOM:

PROTIV OKTOBARSKE REVOLUCIJE I PUČEVA!!!

ZA ČVRST MIR I NARODNU DEMOKRATIJU!!!

(Svetlosni efekti, šminka i rekvizita: Ljubiša Ristić.

Garderober i asistent reditelja: Ljubiša Ristić.

Finansijska podrška: Borka Vučić)

LJUDI SA HILJADU LICA!!!

Trbuhozborci

ČUDO PRIRODE!!! AKROBATA ALEKSIĆ NADMAŠEN!!!

DVOBOJ PROFESORKE MARKOVIĆ I BAGERA!!!

SAVEST MI JE MIRNA

GRANDIOZNO MULTIMEDIJALNO FINALE!!!

Filharmonija, Hor izbeglica i ratne siročadi, Baletski ansambl ratnih invalida i solistkinja Radmila Bakočević, Rektor Univerziteta Umetnosti.

Dirigent: Z. Brunclik kao gost.

Video inserti: Komrakov, Brankov, Gajin i Milijana Baletić.

Catering i prodaja suvenir-programa: Željko Simić i Dejan Medaković (ljubaznošću SANU).

Ova predstava se u ovom obimu ne može ponoviti!!!

Nema repriza!!!

Uživajte!!!

Sad ili nikad!!!

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve