foto: danijel soldo / cropix

Počela grejna sezona >

Nišlije će imati tople stanove

Početak grejne sezone u Nišu nije doveden u pitanje. Niška toplana je započela tople probe i spremna je za predstojeću grejnu sezonu.

"Niška Toplana je počela sa toplim probama na sistemu daljinskog grejanja, a zahvaljujući kvalitetnoj konstrukciji ekonomske politike preduzeća, grejna sezona počeće na vreme, 15. oktobra, kako je definisano Odlukom Skupštine grada Niša", potvrdila je direktorka Gradske toplane Niš Gorica Mitić.

O tome da rukovodstvo toplane čini sve kako bi ovaj sistem održavao funkcionalnim, govori i činjenica da je ovo jedna od retkih toplana koja još uvek nije zatražila povećanje cene grejanja, iako je to jedan od izvesnih scenarija od kojeg trenutno strahuju svi građani Srbije.

"Dajemo sve od sebe, iznalazimo sva moguća i nemoguća rešenja kako bi građani Niša bili sigurni da će ovu sezonu provesti bez straha od zime. Iz tog razloga, pored redovnog letnjeg remonta postrojenja, imali smo i velike investicione radove koje smo sprovodili uz finansijsku pomoć jednog od programa Nemačke investicione banke, a delom i iz budžeta lokalne samouprave", rekla je gospođa Mitić i dodala da je iz pomenutih investicija zamenjena toplovodna mreža u dužini od 1,5 km urađena rekonstrukcija kotlarnice "Majakovski", koja će rešiti jedan od velikih problema sa kojima se već dugo suočavaju stanovnici niškog naselja Duvanište. Zamenjeni su i cirkulacione pumpe i ventilatori na toplotnom izvoru Krivi vir i završena automatizacija podstanica.

"Svi ovi radovi predstavljaju zalaganja Toplane da svojim korisnicima obezbedi kvalitetnu isporuku toplotne energije i tople stanove u toku zimskog perioda", istakla je direktorka Gradske toplane Niš.

Ipak, i pored sveg truda, redovan problem likvidnosti sa kojim se Toplana suočava svake godine rezultat je i nemogućnosti naplate dugovanja koje građani imaju prema Toplani.

Imajući ovo u vidu, po rečima direktorke Mitić, "finansijska situacija niške toplane trenutno izgleda ovako: Gradska toplana Niš u novu grejnu sezonu ulazi sa zaostalim dugovanjima iz prethodne prema dobavljačima i bankama, dok građani, korisnici naših usluga, Toplani duguju 750 miliona dinara, iako Toplana svojim korisnicima dozvoljava odloženo plaćanje računa za grejanje na 12 meseci. To je ono oko čega se dovijamo svake godine: kako da dinamika nabavke i plaćanja energenata bude po propisanim ugovorima koji se sklapaju sa dobavljačima, a da sa druge strane i dalje budemo u mogućnosti da svojim korisnicima omogućimo olakšice pri plaćanju."

Ono što je vrlo verovatno, bar sudeći po prognozama ruskih prognostičara, jeste to da ćemo ove godine imati jednu od najhladnijih zima u poslednjih hiljadu godina… A kakvo ćemo imati grejanje, videćemo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net