Loader

Parada ponosa i teški incidenti

14.oktobar,13:12

Prema nekim informacijama, tek 10 odsto huligana su pripadnici desničarskih organizacija, dok su ostali članovi navijačkih grupa. Od oko 250 uhapšenih, čak 60 odsto ne živi u Beogradu.

Pod sloganom „Da šetamo zajedno“ Parada ponosa počela je u parku Manjež u Beogradu u nedelju oko 11.20, uz učešće oko 200 osoba, da bi se povećala na 500-600, a po proceni izveštača možda i 1000. Posle pola sata oni su, noseći raznobojnu zastavu, transparente „Možemo zajedno“, „Vreme je za ravnopravnost“ i uzvikuju „Solidarno protiv fašizma“ i „Svi smo LGBT“, krenuli u planiranu šetnju od Parka Manjež do zgrade vlade i nazad do Studentskog trga, gde su organizovali žurku.

Oko 13.30, po završetku manifestacije, poslednjih 50-ak učesnika

Parade ponosa policija je svojim vozilima iz Studentskog kulturnog

centra razvozila kućama, dok je u centru Beograda, kod Albanije, u

Bilans nereda

Privedeno 249 izgrednika, od toga 54 maloletnika. Zadržana je 131
osoba. Policija nastavlja hapšenje. Direktor policije Milorad Veljović
je izjavio za agenciju Beta da više od 60 odsto privedenih nije iz
Beograda. Kod privedenog vođe organizacije „Obraz“ Mladena Obradovića,
po direktoru policije, jednog od organizatora nereda, nađen je spisak
osoba za koje se veruje da je trebalo da rukovode neredima u Beogradu.
U neredima su povređena 132 policijska službenika, od toga pet teško,
i 25 građana, od kojih jedan ima teške povrede.

Prve procene štete kreću se oko milion evra. Oštećen je mobilni
mamograf na Trgu Nikole Pašića, zatim sedišta Demokratske stranke,
SPS-a, LDP-a, Radio-televizija Srbije i prodavnice sportske opreme.
Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih
poslova Srbije Predrag Marić izjavio je da je bilo 18 vatrogasnih
intervencija, da su oštećena tri vatrogasna vozila, ali nijedan
vatrogasac nije povređen. Napadnuta je beogradska džamija i nekoliko
stranih ambasada.

magli suzavca, trajao haotični sukob policije i izgrednika-protivnika

Parade ponosa, koji je započeo oko 10 časova pre podne.

Raštrkane grupe demonstranata su pre početka Parade za vreme njenog trajala pokušavale uz primenu nasilja da je pošto poto onemoguće. Zvuci prvih govora u Parku Manjež mešali su se s hukom povika protivnika parade koji su se u užem centru grada na više mesta sukobili s policijom koja je intervenisala u širokom krugu od Albanije do Karađorđevog parka. Kod Igumanove palate, kod Komercijalne banke u centru Beograda, iz vozila u pokretu, bačen je topovski udar na policijski kordon. Nekoliko demonstranata zapalilo je nekoliko kontejnera u tunelu u Dečanskoj i u ulici Ljutice Bogdana. U Resavskoj je izbila tuča između policije i demonstranata. Oni su se okupljali kod Terzijske česme, na Trgu Republike i kod Crkve svetog Save, gde je policija izolovala jednu veću grupu koja je dobacivala i skandirala. Demonstranti su kamenicama i ciglama napali policiju, koja ih je potiskivala ulicom Svetog Save. Kod Narodne biblioteke zapaljen je jedan policijski automobil. Na Slaviji policija je nešto pre 11 časova intervenisala suzavcem. Sukoba je bio u Bulevaru Oslobođenja. Druga grupa demonstranata u trenutku kada je u Manježu počinjala Parada ponosa blokirana je u Nebojšinoj ulici.

U Pionirskom parku manje grupe navijača izazivale su teško opremljenu grupu policajaca, a zatim bežale u pokušaju da izmore policiju. Ispred Skupštine Beograda došlo je do sukoba protivnika Parade ponosa i policije i tom prilikom je uhapšeno nekoliko demonstranata. Manje grupe ekstremista nadirale su iz pravca Tašmajdanskog parka i Kosovske. Policija je povremeno jurišala, ali je zapravo pokušavala da onemogući da grupe demonstranata dopru do parka Manjež i ugroze bezbednost učesnika Parade ponosa. Jedna grupu demonstranata zadržana je na uglu Takovske ulice i Kneza Miloša. Dok je druga grupa navijačkim obeležjima na trgu Nikole Pašića gađala kamenicama pripadnike Žandarmerije. Viđeni su i policajci na konjima u galopu i policajci sa psima. Policijski helikopter nadgledao je centar grada.

Kad je Parada ponosa završena, žestoki sukobi izgrednika i policajaca odvijali su se na Terazijama, letele su šipke, kamenice. Policija je upotrebila suzavac i potiskivala izgrednike ka Knez Mihajlovoj policiji. Sukoba je bilo u Ulici Kralja Milana.

Kako javlja B92, u ranim jutarnjim časovima, nedaleko od svog stana, brutalno je pretučen aktivista Kvirija centra i jedan od glavnih organizatora „Parade ponosa“, Boban Stojanović, koji je hitno prebačen u Urgentni centar. Tokom incidenata povređeno je četrdesetak osoba. U blizini Urgentnog centa pronađene su inače cigle i kamenje, a takođe i na Bulevaru kralja Aleksandra, kod poslovnice „Jat“-a. TV B92 izveštava iz Instituta za onkologiju da je kamenicama oštećen mobilni mamograf dok je jedna pacijentkinja pregledana. Neredi su bili i kod Kalenićeve ulice. Izgrednici su izazvali požar u sedištu Demokratske stranke u Krunskoj ulici, koju su oko 13.30 vatrogasci gasili uz pomoć dva vatrogasna votzila. Napadnuta su i sedišta LDP-a i SPS-a.

Oko parka Manjež sve poprečne ulice Višegradske do Kralja Aleksandara, odnosno od Slavije do Londona. zatvorene su za saobraćaj. Najavljeno je da skup obezbeđuje oko 5.000 policajaca. Tužilaštvo i policija su apelovali na građane da se uzdrže od nereda, upozorivši da će svako narušavanje javnog reda i mira biti sankcionisano.

Dan pre održavanja Parade ponosa oko dve i po hiljade njenih

protivnika okupilo se u „Porodičnoj šetnji“ centralnim ulicama

Beograda, u organizaciji Srpskog sabora Dveri, na kojoj su zatražili od vlasti da otkaže Paradu ponosa. Učesnici tog događaja nosili su transparent „Branimo porodicu“, srpske zastave i ikone. Prema proceni policije bilo je ih više od 2.500 hiljade. Tom protestu su se pridružile i neke studentske organizacije. Po izveštaju RTS-a jedna grupa je predvođena Draganom Davidovićem – bivšim monahom Antonijem koga je nedavno raščinila Srpska pravoslavna crkva. U šetnji, koja je prošla mirno i bez incidenata, bilo je oko 300 građana, koji su nosili krstove, ikone i srpske zastave i pevali molitvene pesme. Oni su prošetali Nemanjinom, Ulicom kneza Miloša i Masarikovom, do parka „Manjež“ gde su održali „moleban za spas srpskog naroda“.

Paradu ponosa ove godine organizuje gej-lezbejske organizacije GSA i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti „Kvirija“, uz pomoć gej Grupe za podršku iz Novog Sada i drugih organizacija. Kako javlja reporter RTS-a, među učesnicima Parade su lider LDP-a Čedomir Jovanivić, šef delegacije evropske komisije u Beogradu Vensen Dežer, doskorašnji državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Čiplić i šef misije OEBS Dimitrios Kipreos. Učesnicima Parade pridružili su se i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Meri Vorlik i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, koji je obraćajući se učesnicima Parade ponosa,rekao da je današnji dan važan za slobodu u Srbiji i da svi građani imaju pravo da iskažu svoju slobodu.

Ove godine Paradu su podržali najviši državni zvaničnici, predstavnici EU i UN, kao i mnoge NVO i udruženja građana.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve