foto: tanjug

Štrajkovi >

Proleteri svih zemalja

U utorak 5. oktobra pripadnici policije protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Kao što ni datum koji su odabrali nema, kako tvrde, nikakve veze sa "onim 5. oktobrom" tako ni štrajk Policijskog sindikata u borbi za bolji materijalni i socijalni položaj nema nikakve direktne veze sa socijalnim protestima širom Evrope. Ali se pobude i ciljevi svode na isto. Policijski sindikalci su tražili da vlada donese novi zaključak kojim će biti omogućeno potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u.

Štrajk je najavio i sindikat pravosuđa Srbije, koji je odlučio da 11. oktobra počne sa obustavom rada dok se zaposlenima u administraciji u pravosuđu osnovica za obračun zarada ne poveća na 28.000 dinara, kolika je inače osnovica za nosioce pravosudnih funkcija. Sindikat je saopštio da će zaposleni u pravosuđu van Beograda u znak podrške Beogradskom odboru pravosuđa od 6. oktobra svaki dan po jedan sat obustavljati rad.

Poslednjih nedelja talas protesta protiv mera štednje koje se uvode u državama EU preplavio je čitavu Evropu. U Briselu je 29. septembra protestovalo više od 100.000 demonstranata iz 30 zemalja.

Slični protesti u kojima sindikati zahtevaju "Evropu koja je više socijalna", odvijali su se u Grčkoj, Irskoj i Litvaniji, Sloveniji, Rumuniji, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Španiji i manji u Poljskoj. Generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Džon Monks upozorava da će uvođenje mera štednje u većini evropskih zemalja, radi smanjenja budžetskog deficita, imati "katastrofalan efekat na pojedince i na privredu".

Najmasovniji je bio generalni štrajk 29. septembra u krizom trenutno najugroženijoj Španiji. Zahvatio je glavne industrije grane, velike snabdevače tržišta i transport, koji je funkcionisao u minimalnom obimu.

Besnim protestima protiv planiranog pomeranja starosne granice za odlazak u penziju preplavljena je i Francuska u kojoj su 23. septembra vozovi zaustavljeni, škole zatvorene, a glavni listovi se nisu pojavili na ulicama. To je bio drugi generalni štrajk protiv nepopularne penzijske reforme. Francuski radnici su dva puta protestovali prethodnih nedelja zbog planova predsednika Nikole Sarkozija da poveća minimalne godine starosti za penziju sa 60 na 62 godine. Sindikati kažu da je marširalo tri miliona radnika, a policija da ih je bilo 997.000.

I pored otpora evropskih sindikata, Komisija EU predložila je paket zakona koji predviđa automatske drakonske kazne za zemlje sa budžetskim deficitom. Evropi očigledno predstoji period intenzivnih socijalnih konflikata.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST