KINA SE PITA: Predsednici Francuske i Kine Nikola Sarkozi i Hu Đintao i Karla Bruni / foto: reuters

Pariz >

Novi svetski monetarni trik

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pokušava da uvuče Kinu u multilateralni dijalog o monetarnoj stabilnosti, glavnoj temi predstojećeg G20 foruma svetskih lidera kojem on predsedava. Da li će Peking pristati na to znaće se tek posle evropske turneje kineskog premijera Vena Đijabaoa. Sarkozi je reformu međunarodnog monetarnog sistema odredio kao prioritetnu u agendi samita koji se održava u periodu kada su sve svetske ekonomije na ivici iskušenja da dozvole obezvređivanje svojih moneta da bi obezbedile rast izvoza.

SAD optužuju Kinu da namerno održava nisku vrednost svoje valute juana, te da zbog toga ugrožava američku berzu poslova i uništava konkurenciju. Ako Sarkozi ubedi Kinu da učestvuje u koordinaciji međunarodne monetarne politike na samitu G20, zabeležiće politički uspeh koji bi mu obezbedio ponovne izbore i ugrozio potencijalno najopasnijeg protivkandidata Dominika Štrausa Kana, direktora MMF-a.

Francuske diplomate kažu da Pariz već mesecima uoči samita održava pripremne razgovore sa velikim partnerima, uključujući i Kinu. Sarkozi je u avgustu predložio održavanje konferencije eksperata u Kini sa temom novi međunarodni monetarni poredak. Ekonomski analitičari kažu da "Sarkozi teži ka velikim naslovima", a budući da Francuska predsedava samitu bilo mu je potrebno "nešto veliko u agendi". Ovo ima veze i sa njegovim domaćim političkim problemima – predsedavanje u jeku ekonomske krize obezbediće mu kredit kod birača pred kojima pokušava da izvede trik sa monetarnom reformom.

Iz Sarkozijevog kabineta stigao je demanti da postoji neki tajni dogovor sa Kinezima, o čemu su nagađale neke G20 diplomate kada su čule da Sarkozi o tome javno govori. Analitičar Karsten Brzeski kaže da bi bilo "veoma iznenađujuće kada bi Kinezi pravili dogovor sa Francuzima". Dosadašnje iskustvo je pokazalo da Kina smatra ravne sebi jedino SAD, ali da se tako ne odnosi prema Evropljanima. Iako nije verovatan dogovor o monetarnoj reformi sa Kinezima, očigledno je da pritisak na tu zemlju raste.

EU političari kažu da se Peking izveštio u davanju saopštenja o fleksibilnijem juanu neposredno pred održavanje samita. Setimo se junskog samita G20 u Torontu – stigla je objava o povećanju vrednosti juana u odnosu na dolar pre samita, a posle se sve vratilo na staro. To im je prošlo jednom ili dva puta i crta je podvučena. Osim toga, evropska diplomatija je skeptična prema kineskoj volji da učestvuje u dijalogu G20 o monetama zato što vladajuća Komunistička partija insistira na monetarnom suverenitetu, a bilo kakvi pregovori o juanu smatrali bi se povredom suvereniteta.

Pol Tejlor


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST