Vreme film i RTS predstavili >

Dokumentarac o 5. oktobru

U utorak, 5. oktobra, na prvom programu Radio-televizije Srbije prikazan je dokumentarni film Konačni obračun o danu koji je, pre deset godina, označio kraj vladavine Slobodana Miloševića. Autori ovog filma su Filip Švarm i Radoslav Ćebić, novinari "Vremena", producent Radio-televizija Srbije, a izvršni producent Vreme film.

Iako se o 5. oktobru, onome što se tog datuma dešavalo i što mu je prethodilo i ranije mnogo govorilo, brojna pitanja su ostala otvorena u prethodnih deset godina. Malo toga se znalo o tome šta se zaista događalo u "polugama sile" poput policije, Vojske Jugoslavije, Državne bezbednosti, Jedinice za specijalne opercije (JSO), uloge inostranog faktora u petooktobarskim događajima. Još manje se znalo o aktivnostima Slobodana Miloševića i Mire Marković u tim dramatičnim danima – ko je sve bio u vili Mir u noći između 5. i 6. oktobra, o čemu se tamo razgovaralo i kakvo je bilo raspoložonje, kako je izgledala primopredaja vlasti između Miloševića i Vojislava Koštunice.

Bez odgovora su ostala pitanja da li je Demokratska opozicija Srbije (DOS) bila spremna da se tog dana i oružjem suprotstavi nasilju režima Slobodana Miloševića, gde se i s kim se od lidera DOS-a i predstavnika nevladinih organizacija sastajao Vilijam Montgomeri, potonji američki ambasador u Beogradu, koliki je bio iznos finansijske podrške Miloševićevim protivnicima, u kakve su svrhe te pare trošene i da li je DOS ikad napravio završni obračun. Nije se mnogo više znalo ni o onome što je pratilo dramatične događaje poput izlaska kolone tenkova na beogradske ulice, boravku načelnika Državne bezbednosti Radomira Markovića u Generalštabu Vojske Jugoslavije u noći između 5. i 6. oktobra, trenutku kada su Jedinica za specijalne operacije i Vojska stajale jedna naspram druge sa uperenim oružjem…

U filmu Konačni obračun su svoje odgovore na otvorena pitanja i svoje viđenje kontroverzi koje prate 5. oktobar dali brojni neposredni akteri tadašnjih događaja, poput Vojislava Koštunice, Velimira Ilića i Nebojše Čovića iz tadašnje Demokratske opozicije Srbije (DOS), Ivice Dačića (SPS), Ljubiše Ristića (JUL), generala Božidara Delića (Beogradski korpus Vojske Jugoslavije), Gorana Radosavljevića Gurija (MUP Srbije), generala Aleksandra Vasiljevića (Uprava bezbednosti Vojske Jugoslavije), Hadži Dragana Antića (Politika), ambasadora Vilijema Montgomerija (Kancelarija SAD za Balkan u Budimpešti).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST