Loader

Konačni obračun

07.oktobar,22:04

Vreme film i Radio televizija Srbije predstavljaju dokumentarni film o Petom oktobru

Od autora „Jedinice“, „Pada Krajine“, „Atentata na Đinđića – medijska pozadina“ i „Bombardovanja“, Filipa Švarma i Radoslava Ćebića

RTS, Prvi program, 5. oktobar, 22.05 časova

Deset godina kasnije, Peti oktobar i dalje ostavlja brojne kontroverze. Jedna od njih jeste i da li je Demokratska opozicija Srbije (DOS) bila spremna da se tog dana i oružjem suprotstavi nasilju režima Slobodana Miloševića? Da li je DOS imao naoružane grupe i sa kakvim su naoružanjem raspolagale?

I tada, kao i sada, malo se zna o ulozi inostranog faktora u petoktobraskim događajima. Šta je 2000. radio u svojoj Kancelariji za Balkan u Budimpešti Vilijam Montgomeri, potonji američki ambasador u Beogradu? Gde se i s kim se od lidera DOS-a i predstavnika nevladinih orgnizacija Montgomeri sastajao i što je na tim sastancima dogovarano i odlučivano? Kakve su savete i obuku Amerikanci nudili i organizovali?

Ekipa

autori

Filip Švarm i Radoslav Ćebić

izvršna producentkinja

Tamara Skrozza

direktor fotografije

Igor Šunter

montaža

Živojin Stolić

muzika

Zoran Uzelac

dizajn zvuka

Aleksandar Jaćić

Kada je u pitanju inostrani faktor i dalje je otvoreno pitanje finansijske pomoći tadašnjoj opoziciji, nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima. Koliki je bio iznos finansijske podrška Miloševićevim protivnicima? Kako su pare u zemlju stizale, ko ih je i kako prenosio? U kakve su svrhe trošene? Da li je DOS ikad napravio završni obračun?

Uloga policije i takođe nikad do kraja nije rasvetljena. Koji su policijski generali imali kontakte sa liderima DOS-a? Kako su, kada i zašto počeli da sabotiraju i odbijaju naređenja tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića? Kakva je bila atmosfera u Državnoj bezbednosti? Šta su Petog oktobra radili njeni rukovodioci, a šta njeni operativci?

Kao što se malo zna o prilikama u policiji, ne zna se mnogo ni šta se Petog oktobra dešavalo u Generalštabu Vojske Jugoslavije. Ko je, po čijem naređenju i sa kakvom svrhom bio na čelu kolone tenkova koja je izašla na beogradske ulice? I zašto su tenkovi u kasarni na Banjici u noći 5. na 6. oktobar paljeni na svakih sat vremena? Šta je te večeri načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković radio u Generalštabu Vojske Jugoslavije? I šta se desilo sa spiskom sa imenima lidera DOS-a i Otpora koji je dao načelniku Generalštaba Nebojši Pavkoviću?

Konačno, komandant Jedinice za specijalne opercije (JSO) Milorad Ulemek Legija i general Pavković, otkazali su Petog oktobra poslušnost Miloševiću i prešli na stranu naroda. Ali, zašto su već sledećeg dana JSO i Vojska stajali jedni naspram drugih sa upernim oružjem? I kako je izgledao sastanak Legije i generala Pavkovića?

Čini se – na kraju – da se najmanje zna o aktivnostima Slobodana Miloševića i Mire Marković u petokotobarskim danima. Zašto je Milošević promenio Ustav i raspisao predsedničke izbore? Kakva je uloga Jugoslavenske levice i Mire Marković? Šta je stajalo u izveštajima koje je Milošević primao iz policije, Državne bezbednosti i Vojske? Ko je sve bio kod Miloševića u noći 5. na 6. oktobar, kojeg funkiconera on ni na koji način nije mogao da pronađe, o čemu se razgovaralo i kakvo je bilo raspoložonje u vili „Mir“? Šta su te noći radili visoki predstavnici tadašnjeg režima i ko je izdao Miloševića i Miru Marković? Šta je ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov rekao Miloševiću? I kako je izgledala primopredaja vlasti između Miloševića i Vojislava Koštunice?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovaraju:

  • Ivica Dačić, Socijalistička parija Srbije (SPS)

  • Velimir Ilić, Demokratska opozicija Srbije (DOS)

  • general Božidar Delić, Beogradski korpus Vojske Jugoslavije

  • Nebojša Čović, Demokratska opozicija Srbije (DOS)

  • Goran Radosavljević Guri, MUP Srbije

  • Ljubiša Ristić, Jugoslovenska levica (JUL)

  • Mijat Damjanović, G17 plus

  • Slobodan Homen, Otpor

  • Gordana Suša, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

  • Milena Vučetić, Radio-televizija Srbije (RTS)

  • Hadži Dragan Antić, Politika

  • Branko Ilić, Otpor

  • Miloš Jeftović, Izborni štab Vojislava Koštunice

  • Jovan Stojić, Resor Državne bezbednosti MUP Srbije

  • Slobodan Pajić, Demokratska opozicija Srbije (DOS)

  • Ljiljana Smajlović, IREX

  • general Aleksandar Vasiljević, Uprava bezbednosti Vojske Jugoslavije

  • ambasador Vilijem Montgomeri, Kancelarija SAD za Balkan u Budimpešti

  • Vojislav Koštunica, Demokratska opozicija Srbije (DOS)

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve