Loader

Tri meseca za napad na Pančića

23.septembar,19:40

Kako je obrazloženo u presudi, napadači na Teofila Pančića osuđeni su na kaznu nižu od minimuma zbog toga što su mlađi punoletnici i zbog toga što do sada nisu osuđivani

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu da se napadači na Teofila Pančića kazne sa po tri meseca zatvora i tri godine zabrane prilaska novinaru „Vremena“ na rastojanju bliže od 100 metara.

Na ročištu održanom 21. septembra u palati „Srbija“ sudija Nikola Mikić pročitao je odluku Okružnog suda u kome je fizički napad Miloša Mladenovića (1992) i Danila Žuže (1991) na Pančića okarakterisan kao nasilničko ponašanje.

Za takvo delo krivični zakon Republike Srbije predviđa kaznu do tri godine. Ako je ono izvršeno u grupi ili je pri izvršenju dela nekom licu nanesena laka telesna povreda, napadačima sleduje najmanje šest meseci zatvora. Kako je obrazloženo u presudi, napadači na Teofila Pančića osuđeni su na kaznu nižu od minimuma zbog toga što su mlađi punoletnici i zbog toga što do sada nisu osuđivani. Osim toga, napadačima je, na dan izricanja presude, okončan pritvor dok ne dobiju poziv za odsluženje kazne. Do tad, ne smeju da napuštaju svoje mesto prebivališta.

Republičko Tužilaštvo nije zadovoljno presudom i najavljuje žalbu. „Tužilastvo će sigurno uložiti žalbu jer nije zadovoljno visinom kazne koja je izrečena napadačima na Pančića“, rekao je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić, dodavši da „Tužilaštvo smatra da ovako izrečena kazna nije primerena težini krivičnog dela, jer je napadnut novinar, i ne odražava, po našem stavu, duh zakona“.

Zorić je istakao da se ovakvom presudom „ne može ostvariti cilj ni generalne ni specijalne prevencije“ sličnih događaja i još je podsetio da su osumnjičeni do hapšenja bili u bekstvu, i da će zbog opasnosti ponovo da pobegnu, i da će zbog toga Republičko tužilaštvo podneti i žalbu o ukidanju pritvora dvojici napadača.

Mladenović i Žuža su 24. jula, u autobusu na liniji 83, u Zemunu, napali Teofila Pančića udarajući ga rukama i metalnom šipkom. Nakon napada su pobegli ostavivši iza sebe oružje, a njihov beg je zabeležila kamera. Nakon deset dana policija je identifikovala napadače i privela ih, a poslednjeg dana avgusta Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je optužbeni predlog protiv Mladenovića i Žuže na osnovu koga je, nakon dvadesetak dana, donesena presuda.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve