Loader

Neredi u Novom Pazaru

04.septembar,23:10

Sukobi zbog izgradnje obdaništa na (bivšoj?) vakufskoj zemlji, koje se gradi sredstvima Evropske investicione banke

Četiri policajca lakše su povređena u subotu, u incidentu u Novom Pazaru, tokom protesta 1.500 vernika lojalnih Islamskoj zajednici u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Oni su demonstrirali zbog toga što je gradska uprava Novog Pazara odlučila da se gradi novo obdanište na zemljištu za koje smatraju da pripada vakufu. Poziv vernicima da se okupe i mirno protestuju zbog izgradnje vrtića pročitan je u džamijama u Novom Pazaru u petak, nakon molitve.

Glavni muftija Zukorlić je ranije rekao da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svetskog rata. Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević je međutim izjavio medijima da je spornu parcelu opština 1982. godine kupila od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara, i da je ona od tada u vlasništvu grada. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, izjavio je da je Gradska uprava vlasnik parcele na kojoj se gradi obdanište, a da postoji spremnost da plac bude vraćen Islamskoj zajednici, ako sud odluči drugačije. Obdanište se gradi sredstvima Evropske investicione banke, a rok za izgradnju je 100 dana, naveo je Mahmutović. On je istakao da Novi Pazar ima samo tri obdaništa na 12.700 dece, da nedostaju tri ili četiri vrtića i da će to biti prioritet u izgradnji.

Pregovori predstavnika Islamske zajednice u Srbiji s gradonačelnikom Novog pazara Mehom Mahmutovićem, završeni su bez dogovora, a po njegovim rečima bili su ultimativni.

Demonstranti su pokušali da se probiju do mesta u naselja Hadžet u Novom Pazaru na kome se gradi vrtić, ali ih je policija u tome sprečila. U Novom Pazaru tokom protesta angažovane su inače vanredne snage policije i Žandarmerije, a nedaleko od kordona nalazio se i jedan kamion cisterna sa montiranim vodenim topom. Tokom protesta iz mase demonstranata pojedinci su na policiju bacali kamenice i crepove, a kamenovanje je trajalo oko 15 minuta.

Predstavnici zajednice apelovali na okupljene da ne izazivaju incident. Dok su predstavnici demonstranata razgovarali sa policijom, iz mase je uzvikivano „Rasime lopove“, „Suljo lopove“, „Rasime Srbine“, „Suljo Srbine“, kao i „Alah je najveći“.

Učesnici protesta su uz pomoć teških kamiona u subotu oko 18 časova blokirali i izlaz iz Novog Pazara ka Ribariću, a po Međunarodnom radiju Srbija, puteve u pravcu Raške, Sjenice i Tutina, ali je oko 18 časova u subotu blokada ukinuta.

Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, saopštio je da je „otimanje vakufske parcele“ u Novom Pazaru „kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana“ i zatražio povlačenje policije.

Sabor je pozvao građane Sandžaka na „međusobnu solidarnost u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama“. Od Bošnjačkog nacionalnog sabora, Sabor je zatražio da, kako je navedeno u saopštenju, ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Hajro Tutić. U Novom Pazaru je inače 9. avgusta održana sednica Odbora za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka, i vraćanje tzv. partizanske autonomije Sandžaka od 1943. do 1945. godine. Džemail Suljević, predsednik tog Odbora je tada precizirao da obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka neće dovesti u pitanje suverenitet države Srbije, osim, ukoliko dođe do cepanja Bosne i Hercegovine.

Ovo je jedna u seriji napetosti u Novom Pazaru. Pre nekoliko meseci nastao je problem oko izbora bošnjačkog Nacionalnog veća u Sandžaku, potom je došlo do sukoba vezanih za veroučitelje. Zakazan je, pa otkazan protest u Beogradu zbog nezadovoljstva izborom reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića za člana vladine komisije za veronauku umesto profesora Merluda Dudića koji je do sada bio član u toj komisiji, a za koga se u medijskim izveštajima kaže da podržava koncept Zukorlićeve Islamske zajednice. Otkazan je i kontramiting koji je na istom mestu bila najavila Zilkićeva Islamska zajednica Srbije. U Zlikićevom Mešihatu su tada ocenjivali da uzrok problema ne leži u državi, već u muftiji Zukorliću.

U ministarstvu vera naglašavaju da se Zukorlić sa terena vere upustio na teren politike.

Muamer Zukorlić je prošle nedelje najavio da će podržati formiranje nove političke partije, jer su, po njegovoj oceni dve vodeće stranke u Sandžaku, izgubile značajan smisao i jer je njihova politika „probeogradska“.

Politički analitičar urednik „Nove srpske političke misli“ Đorđe Vukadinović ocenjuje za da je najava stvaranja nove političke stranke u Sandžaku, koju bi podržao muftija Muamer Zukorlić, logičan produžetak njegovog dosadašnjeg delovanja, jer on poslednjih nekoliko godina nastupa sa jasnim političkim programom i ambicijama. Vukadinović smatra da koliko Zukorlić, kao verski lider, može da govori o „beogradizaciji“ bošnjačkih političkih partija, toliko njegovi politički protivnici mogu da govore o „ajatolahizaciji“ njegovog delovanja, odnosno stvaranja iranskog ili šitskog modela po kojem je verski lider istovremeno i politički lider.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je u izjavi Tanjugu da je više nego siguran da Sandžak nije i da neće biti krizno žarište koje bi moglo da destabilizuje zemlju i region, ali da ne isključuje mogućnost incidentnih situacija i zapaljive retorike muftije Muamera Zukorlića s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve