Borba protiv korupcije >

Unutrašnja kontrola u ministarstvima

Po preporuci Državne revizorske institucije (DRI), kako bi se sprečile greške, problemi i zloupotrebe, Vlada Srbije uvela je internu kontrolu u ministarstva. DRI je preporučio njeno uvođenje nakon prošlogodišnje revizije, odnosno prve kontrole trošenja novca poreskih obveznika. Tada se utvrdilo da su brojne ustanove, uglavnom ministarstva, nenamenski trošila novac građana.

Internu kontrolu uveli su prethodno samo Ministarstvo odbrane, Ministarstvo finansija, Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo omladine i sporta. I pored toga, izveštaje revizije Državnoj revizorskoj instituciji dostavili su samo Ministarstvo rada i socijalne politike i BIA, iako su i preostalih 17 ministarstava imala tu obavezu.

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, u izjavi za "Blic" ocenio je da je uvođenje interne revizije u ministarstvima jedan od najvažnijih pomaka koji su ostvareni na osnovu prvog izveštaja o reviziji DRI-a. Nenadić se nada da će DRI više pažnje posvetiti ispitivanju celishodnosti trošenja novca iz budžeta, na primer kroz javne nabavke, a ne samo ispitivanju zakonitosti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST