>

Interval

Letite na idejama

airbus s.a.s. 2006 – photo by em company / h. gousse

Evropski proizvođač aviona Erbas (Airbus) na nedavno održanom sajmu vazduhoplovstva u Farborou objavio je konkurs "Letite na idejama" (Fly Your Ideas – FYI) koji studente širom sveta poziva da razviju nove ideje koje će uticati na ekološku budućnost avio-industrije. Na nadmetanje su pozvani studenti svih uzrasta, nacionalnosti, pola ili struke, od kojih se očekuju predlozi rešenja u svim aspektima "ekološkog životnog ciklusa", što Erbas ističe kao svoj "inovativni pristup poboljšanju ekoloških rešenja na avionima i u proizvodnom procesu" i sastoji se od pet stadijuma: dizajna, lanca snabdevanja, proizvodnje, eksploatacije aviona i njegovog povlačenja iz upotrebe.

Ovo bijenalno takmičenje sastoji se od tri kruga, u kojima žiri sačinjen od Erbasovih i drugih stručnjaka iz vazduhoplovne industrije bira najbolje ideje za poboljšanje ekološke efikasnosti – odnosno smanjenje ekološke štetnosti aviona.

Finale će se održati na leto 2011. godine, na salonu avijacije "Le Burže" pored Pariza. Pobednici takmičenja podeliće prvu nagradu od 30.000 evra, dok osvajačima drugog mesta sledi 15.000 evra.

U evropskom konzorcijumu ističu da je FYI takmičenje osmišljeno kako bi podstaklo razvoj ideja koje će doprineti većoj povezanosti, kao i održivom razvoju u svetu. "Ono takođe pruža priliku Erbasu, studentima i istraživačkim timovima da pronađu mogućnosti za ulaganja u istraživanje i tehnologiju koja bi omogućila bolju zaštitu životne sredine, uprkos povećanju obima avio-saobraćaja", rekao je na otvaranju FYI takmičenja izvršni potpredsednik za inženjerstvo Erbasa i pokrovitelj takmičenja Šarl Šampion.

Ovogodišnji FYI održava se nakon uspeha prvobitnog takmičenja od pre dve godine na kome je pobedio tim iz Australije sa projektom koji se zasniva na upotrebi prirodnog kompozitnog vlakna proizvedenog od biljke ricinusa, u kabini aviona.

Da bi se prijavili za FYI 2011, studenti moraju registrovati ekipu od tri do pet članova na internet stranicama takmičenja www.airbus-fyi.com do 30. novembra, a predloge dostaviti do 10. decembra.

Igor Salinger


 

Šta smo saznali između 16 i 17?

Šta smo saznali između 16 i 17?

DNK u Černobilju

Četvrt veka nakon nesreće u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, postalo je moguće ustanoviti koje žive vrste dugoročno mogu, a koje ne mogu da podnesu stanje povišene radijacije koje vlada u zabranjenoj zoni oko mesta katastrofe. Naime, američki istraživač Tim Mousseau sa univerziteta Južna Karolina i Endru Moler iz nacionalnog centra za naučna istraživanja u Parizu u Francuskoj ustanovili su, nakon desetogodišnjeg istraživanja, da tajna ranjivosti leži u DNK date vrste, zbog čega neke životinje dobro podnose uslove u Černobilju, a neke su već izumrle.

Vanzemaljci roboti

"Možda pogrešno tražimo", upozorio je prošle nedelje jedan od astronoma iz projekta potrage za vanzemaljskim životom SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), u okviru koga se radio-teleskopima snima nebo. Kako je rekao astronom Set Šostak, razvoj radio-tehnologije i veštačke inteligencije mogao bi u nekoj vanzemaljskoj civilizaciji biti vrlo blizak u vremenu, u odnosu na milionske intervale u godinama koji su potrebni da se razvije živi organizam. Zato bi možda trebalo tražiti ne samo inteligentne signale koje emituje biološka nego i neka moguća robotska civilizacija.

Svemirska izdržljivost

Sasvim obične bakterije preživljavaju i u svemiru. Vest verovatno neće obradovati sve one koji su podložni bakterijskim infekcijama, ali se prema poslednjem britanskom istraživanju Open univerziteta pokazalo da bakterije koje se mogu naći na britanskoj obali kod Devona mogu da prežive u otvorenom svemiru. Ova živa bića su postavljena na spoljašnje zidove Međunarodne svemirske stanice i kako se ispostavilo – ostala su živa nakon punih godinu i po dana.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Za žene u nauci

Rok za prijavu na konkurs nacionalnih stipendija za mlade naučnice "Za žene u nauci" produžen je, i trajaće do 1. oktobra 2010. Stipendije će biti dodeljene naučnicama na doktorskim i postdoktorskim studijama koje se bave naučno-istraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka.

Konkurs je objavljen potpisivanjem Protokola o saradnji između L’Oréal Balkan, Ministarstva za nauku i Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom.

Naučnice koje imaju manje od 35 godina mogu da konkurišu za jednu od dve stipendije u iznosu od 5000 evra koje će biti dodeljene do kraja godine.