Crna Gora >

Državljanstvo para vredno

Da bi se mogao nazvati Crnogorcem, "poznati poslovni čovek" mora samo da uloži 500.000 evra u Crnu Goru. Naime, tamošnja Vlada je "otvorila program ekonomskog državljanstva" kojim su stvorene mogućnosti da "poznati poslovni ljudi kredibilne svetske reputacije steknu ograničeni broj crnogorskih pasoša". U zvaničnom saopštenju stoji da ovaj program primenjuju i druge države poput Austrije i Kanade. Cilj je, kako kažu, razvijanje crnogorske ekonomije kroz podsticanje stranih, sposobnih biznismena da u nju ulažu.

"Cena" ekonomskog državljanstva u svetu varira, u zavisnosti od zemlje koja ih nudi. Na primer, Dominikanska Republika "naplaćuje" 75.000 dolara.

Prema pisanjima podgoričkog lista "Pobjeda", Edi Džordan, bivši većinski vlasnik tima Formule i još desetak svetskih milijardera je u proceduri za dobijanje državljanstva Crne Gore. Pominje se i vlasnik fudbalskog kluba Čelzi Roman Abramovič.

Oni će se pridružiti bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri, koji je takođe postao građanin Crne Gore, potvrdivši da namerava da uloži novac u crnogorske hotele.

Na sajtu Vlade Crne Gore piše da će ova odluka doprineti "rastu pozitivnog imidža Crne Gore na ekonomskoj mapi sveta", kao i da će svi prijavljeni biti strogo proveravani.

Vrlo brzo je, međutim, Hrišćansko socijalna unija Nemačke, inače deo vladajuće koalicije, kritikovala pomenutu odluku. Shvatili su to kao "otvoreno provociranje Evropske Unije" jer svako ko je spreman da plati pola miliona evra može slobodno da putuje u zemlje Evropske unije bez vize. Stefan Majer, poslanik, dodao je da plan o prodaji crnogorskog državljanstva ne sme da ostane bez posledica.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST