In memoriam >

Feliks Pašić

(1939–2010)

Jedan od najvećih zaljubljenika, istraživača, hroničara i poznavalaca srpskog i jugoslovenskog pozorišta Feliks Pašić preminuo je u subotu 31. jula u Beogradu. Pozorišnom i filmskom kritikom bavio se 40 godina. Radio je i kao novinar, a iza njega je ostao i nemali broj knjiga i monografija.

Feliks Pašić je radio u "Borbi", na Radiju i Televiziji Beograd. Početkom šezdesetih, u "Borbi" je objavio seriju razgovora sa savremenim jugoslovenskim piscima, a za Televiziju Beograd snimio je oko 150 dokumentarnih emisija, među njima seriju portreta značajnih ličnosti srpske pozorišne istorije. Jedan je od osnivača i prvih urednika pozorišnih novina "Ludus".

Objavio je desetak knjiga među kojima: Kako smo čekali Godoa kad su cvetale tikve – dokumentarno istraživanje slučajeva zabrane dveju pozorišnih predstava (1992), Zoran – razgovori sa Zoranom Radmilovićem (1995), Glumci govore I, II – razgovori sa srpskim glumcima (2003)... Iza njega i sa njegovim potpisom ostaće i nekoliko monografija. Poslednju knjigu MuciLjubomir Draškić ili živeti u pozorištu, objavio je pre manje od mesec dana tokom borbe sa kobnom bolešću.

"Feliks Pašić suvereno je vladao veštinom erotematike – postavljanja pravih pitanja. Umeo je da ‘otvori’ sagovornika, da ga navede da govori i o onome što ne bi želeo da kaže i da o tome kaže više nego što je mislio da će ipak reći", napisao je u "Večernjim novostima" pisac i dramaturg Radomir Putnik.

Feliks Pašić je prevodio sa francuskog, pokrenuo, vodio i uređivao televizijske hronike Bitefa, na svim važnijim domaćim pozorišnim festivalima i manifestacijama bio je selektor, član žirija, voditelj, bio je i poslednji savezni selektor Sterijinog pozorja, osnovao je i tri godine vodio Jugoslovenski festival pozorišta jednog glumca u Nikšiću.

Dobio je godišnju nagradu Radio Beograda (1975), nagradu "Svetozar Marković" (1979), dva puta Sterijinu nagradu za pozorišnu kritiku (1983, 1992) i druge. Spomen plaketu grada Beograda dobio je 1974.

Feliks Pašić rođen je 19. februara 1939. u Splitu. Studirao je francuski jezik i književnost. Sa zemaljskog pozorišta ispraćen je u sredu 4. avgusta, na Novom groblju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST