Loader

Uhapšeni napadači na Pančića

05.avgust,12:00

Policija identifikovala i uhapsila dvojicu napadača na novinara "Vremena"

Tanjug je preneo izjavu direktora srpske policije Milorada Veljovića da je policija identifikovala i uhapsila dvojicu napadača na novinara „Vremena“ Teofila Pančića. Uhapšenima Danilu Žuži (1991) i Milošu Mladenoviću (1992) određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati nakon čega će biti izvedeni pred istražnog sudiju. Uhapšeni Danilo Žuža na svom Facebook profilu otvoreno se izjašnjava kao nacionalsocijalista. Na dan kada je napadnut Teofil Pančić, 24. jula, na svom profilu je napisao: „Ako je osveta greh, mi u paklu gorećemo“.

NUNS pozdravlja hapšenje

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravlja uspešno okončanu policijsku potragu i hapšenje napadača na Teofila Pančića, kolumnistu nedeljnika „Vreme“, navodi se u saopštenju ove organizacije. NUNS očekuje da nasilnici budu adekvatno kažnjeni ali i da se identifikuju i još strože kazne nalogodavci ovog kukavičkog prebijanja novinara.

„Očekujemo da istraga najhitnije utvrdi motive i identifikuje nalogodavce ovog bezumnog nasilja jer smo uvereni da dvojica uhapšenih mladića nisu samoinicijativno napali kolegu Teofila Pančića. Pretpostavljamo da oni čak i ne znaju na koga su nasrnuli štanglom. Tek kada se utvrdi pozadina ovog vandalskog dela moći ćemo da bar na kratko odahnemo i uslovno zaključimo kako policija radi svoj posao. Kažem uslovno jer su još nepoznati počinoci mnogo ozbiljnijih krivičnih dela čije su žrtve upravo novinari. Podsećam da se još ne znaju imena ubica Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao ni izvršioci terorističkog napada na Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu. Takođe se još ne zna ni ko su naručioci ovih jezivih zločina“, izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

„Vreme“ saznaje od izvora iz srpske policije da uhapseni Žuža i Mladenović pripadaju jednoj ekstremnoj podgrupi Obraza. Njih je policija ranije locirala. Žuža je bio uhapšen pre dva dana, a sinoć je policija zajedno sa BIA uspela da locira i uhapsi Mladenovića blizu Lepenskog vira. Ova dvojica do sada nisu bila poznata „organima gonjenja“. jedan je sa Novog Beograda a drugi iz Rakovice. Ovaj izvor je potvrdio da je policija uradila posao u saradnji sa BIA i da je ta saradnja odlična. Za sada nema saznanja da je iza ove dvojice stajala neka veća organizacija ali će dodatna istraga dovesti i do novih saznanja. Oni su okrivljeni za nasilničko ponašanje a dalje kvalifikacije su na tužilaštvu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je identitet osumnjičenih utvrđen na osnovu DNK analize, pošto su na predmetu kojim je Pančić pretučen pronađeni tragovi DNK napadača.

On je naveo da je policija razgovarala sa osumnjičenim napadačima i da je posle poklapanja DNK tragova došla do neposrednih dokaza na osnovu kojih je uhapsila napadače.

„MUP će i dalje štititi građane, novinare posebno zbog toga što oni obavljaju jednu specifičnu delatnost od javnog interesa i veoma često su zbog obavljanja te delatnosti izloženi raznim oblicima nasilja“, poručio je Dačić.

On je naveo da je bilo teško utvrditi identitet počinioca, jer su sigurnosne kamere na okolnim zgradama u Zemunu gde se dogodio incident snimile napadače s leđa.

„Počinioci tog krivičnog dela nisu se mogli identifikovati zato što su bili okrenuti leđima. Bila je neophodna pomoć svih onih koji su bili neposredni svedoci ili su imali bilo koja druga saznanja“, kazao je Dačić. Na snimku sigurnosne kamere vidi se kako pančić ulazi u autobus a za njim dva mladića koja ubrzo istrčavaju iz autobusa.

Pančić je pretučen u subotu 24. jula dok je putovao svojom redovnom trasom i kod njega su konstatovane povrede ruke i kontuzija lobanje.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve