Loader

Srbija podnela rezoluciju o Kosovu

29.jul,20:30

Srbija hoće u UN da ospori savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je procenio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u neskladu sa međunarodnim pravom

Pošto je Skupština Srbije u ponedeljak na vanrednoj sednici usvojila rezoluciju o Kosovu, Ministarstvo spoljnih poslova nije gubilo vreme i već u sredu 28. jula je tu rezoluciju podnelo Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Tim povodom MSP izdao je sledeće saopštenje:

„Misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama podnela je danas Generalnoj skupštini Rezoluciju kojom se tom telu predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Imajući u vidu da Međunarodni sud pravde nije potvrdio pravo kosovskih Albanaca na otcepljenje od Srbije, u Rezoluciji se jasno navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.

Takođe, Rezolucija Republike Srbije sadrži poziv da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja.

Rezolucija je podneta nakon što su obavljene konsultacije sa širokim krugom međunarodnih činilaca, uključujući i sve stalne članice Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić otputovao je danas u Njujork, gde će sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom razgovarati o situaciji na Kosovu i Metohiji nakon iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Tokom boravka u Njujorku, ministar Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

Ministar Jeremić će svojim sagovornicima preneti poziciju Srbije nakon iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i predstaviti dalje korake koje je Vlada Republike Srbije usvojila kao stategiju u odbrani suvereniteta i teritorijalne celovitosti.

Ministar Jeremić će, takođe, održati i niz konsultacija u cilju pripreme za sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, koja je zakazana za iduću nedelju“.

Podnošenje rezolucije UN-u kritikovala je Demokratska stranka Srbije. „DSS smatra da se rezolucijom ne osporava mišljenje Međunarodnog suda pravde i da su građani najgrublje obmanuti“, izjavio je portparol DSS-a Petar Petković. On je rekao da bi nastavak odbrane Kosova i Metohije trebalo da se zasniva na statusnim pregovorima, a vlast zapravo traži dijalog o tehničkim pitanjima.

Rezoluciju je kritikovala i Liberalno demokratska partija (LDP), zato što je ona „brzopleto“ podneta i to na način, koji je samo „nova u nizu grešaka“ kosovske politike. Čedomir Jovamović rekao je, da je Srbija morala da se sa Evropskom unijom dogovori o tekstu rezolucije o Kosovu, jer bi tako poslala nedvosmislenu poruku da je opredeljena za evropske integracije“.

ORGINALNI TEKST REZOLUCIJE REPUBLIKE SRBIJE

Rezolucija Republike Srbije u vezi sa tačkom 77. dnevnog reda 64. zasedanja Generalne skupštine:

„Zahtev da Međunarodni sud pravde donese savetodavno mišljenje o tome

da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa

međunarodnim pravom“

Generalna skupština,

Rukovođena principima sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija,

Imajući u vidu svoje funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija,

Podsećajući na svoju rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008,

Svesna da nije postignut dogovor između strana o posledicama jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije,

Vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,

1. Prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,

2. Poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,

3. Odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: „Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom.“

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve