<< VESTI | | 25.07.2010 15:03

 

Reakcije na premlaćivanje
Teofila Pančića

"Grozno. Jutros sam pročitao njegov članak u vremenu i oduševio se. Šta reći, u Srbiji vladaju metalne šipke i divljaci", jedna je od reakcija čitalaca. Drugi pak misle da je "dobio, šta je zaslužio". Predsednik Srbije, političari, ministarstva i političke partije osuđuju premlaćivanje Pančića

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je oštro osudio brutalan fizički napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića. "Verujem da će policija obaviti svoj posao i pronaći napadače koji su napali i povredili Teofila Pančića. Moramo još mnogo napora da uložimo kako bi se stvorila atmosfera u kojoj siledžijsko razračunavanje sa neistomišljenicima nikako ne sme da se događa", rekao je Tadić, a prenela pres služba predsednika.

Ministаrstvo kulture nаjoštrije je osudilo nаpаd nа Teofilа Pаnčićа, novinаrа i kolumnistu nedeljnikа Vreme. „Brutаlni nаpаdi poput ovog, predstаvljаju ne sаmo ugrožаvаnje prаvа nа život, već i pretnju istrаživаčkom novinаrstvu i slobodi izrаžаvаnjа. Uprаvo zаto, Ministаrstvo kulture je uvereno dа je prioritet nаdležnih orgаnа dа spreče nаpаde nа novinаre i otkriju njihove izvršioce", stoji u saopštenju Ministarstva kulture, u kom se dodaje da će Ministаrstvo kulture učiniti sve u okviru svoje nаdležnosti dа novinаrimа omogući dа neometаno obаvljаju svoj posаo: „Slobodа jаvnog informisаnjа predstаvljа osnovni stub demokrаtskog društvа koji obuhvаtа ne sаmo prаvo nа istinitu, blаgovremenu i objektivnu informаciju, već i prаvo dа se jаvno kritikuje i trаže objаšnjenjа u odnosu nа postupke vlasti i drugih jаvnih subjekаtа."

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najoštrije je danas osudio napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića i naglasio da policija preduzima sve da otkrije počnioce tog krivičnog dela. Napad na novinare policija tumači kao napad na službena lica, napomenuo je Dačić i zaključio da se ova dela zato moraju najošrije sankcionisati.

POLICIJA: ČINIMO SVE DA PRONAĐEMO NAPADAČE

Beogradska policija danas je saopštila da čini sve da pronađe osobe koje su u Zemunu pretukle kolumnistu nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića.

U saopštenju policije se navodi da su Pančića sinoć kada je ulazio u autobus broj 83, oko 23.00, napale dve nepoznate osobe na autobuskom stajalištu u Ulici Glavnoj, ispred broja 42.

"Napadači, koji su iza Pančića ušli u autobus pun putnika, počeli su da ga udaraju u predelu glave i desne ruke i nakon dvadesetak sekundi izašla iz autobusa, koji se i dalje nalazio na stajalištu", navodi se u saopštenju. Nepoznate osobe su otrčale Glavnom ulicom u pravcu pozorišta "Madlenijanum", a na pločniku stajališta autobusa pronađena je metalna šipka.

Policajci su odvezli Pančića u Kliničko-bolnički centar Zemun, gde mu je ukazana lekarska pomoć i konstatovane lakše telesne povrede.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić osudio je danas napad na novinara Teofila Pančića i zatražio od nadležnih organa da brzo otkriju počinioce. "Najoštrije osudjujem bezumni i kukavički napad na Teofila Pančića. Od nadležnih organa tražim brzo i beskompromisno otkrivanje i kažnjavanje izvršilaca i nalogodavaca", naveo je Pajtić u pisanoj izjavi za medije. Dodao je da u Srbiji sloboda javne reči, integritet i dostojanstvo intelektualca mora da bude pravo i sloboda koje niko i ničim ne sme da ugrozi. Pajtić je Pančiću poželeo da se brzo oporavi i da "ne popušta nikome ni za jedan jedini pedalj".

Liberalno-demokratska partija osudila napad na novinara Vremena Teofila Pančića i zatražila hitnu reakciju svih državnih organa. "Ovo ne sme biti još jedan u nizu nerešenih slučajeva. Napad na Teofila Pančića posledica je atmosfere nekažnjivog nasilja. Mora se početi najstroža primena zakona koji postoje i hitna konkretna akcija u društvu, koja će onemogućiti da se Beograd i Srbija pretvore u poprište onih koji ugrožavaju sigurnost svih građana", navodi se u saopštenju LDP. "Dalje ćutanje države i nekažnjavanje krivaca bi značilo da je Srbija još sigurna kuća za nasilnike i kriminalce koji sebi uzimaju pravo da sude, presuđuju i kažnjavaju neistomišljenike", navodi se u saopštenju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je "užasnuta" napadom na novinara Teofila Pančića i ocenila da taj napad "na najgnusniji način dokazuje u kojoj meri sile mraka još nisu poražene" u Srbiji. LSV je u saopštenju naveo da Srbija mora konačno i definitivno da se obračuna sa "silama mraka" i ocenila da napadači na Pančića treba da budu najstrože kažnjeni. Ta stranka je ocenila da su napadu na Pančića kumovale sve pretnje i nasilje prema novinarima koje je u Srbiji ostalo nekažnjeno, što je ohrabrilo nasilnike da budu još drskiji i bezočniji. "Nasilnici su pokušali da pošalju poruku da će nasilje zaustaviti istinu. Zločinci su na Pančića nasrnuli javno, uvereni po svoj prilici da su jači od države, građana i svih nas zajedno", navodi se u saopštenju.

G17 plus osudio je napad na novinara i kolumnistu nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića. "Sloboda mišljenja i izražavanja demokratska je tekovina i Srbija konačno mora postati društvo u kom se neslaganje sa određenim stavom rešava dijalogom, a ne fizičkim obračunom", navodi se u saopštenju. G17 je zatražio od nadležnih organa da što pre pronađu i procesuiraju počinioce.

Dirketor policije Milorad Veljović razgovarao je rano jutros s Teofilom Pančićem, prenosi B 92. Veljović mu je preneo da je policija sve svoje snage uključila u pronalaženje napadača. Veljović je istakao da je prioritet MUP-a i policije da se spreče napadi na novinare, odnosno da oni budu zaštićeni.

Reakcije javnosti na premlaćivanje Teofila Pančića

Komentar Dragoljuba Žarkovića, glavnog urednika nedeljnika Vreme


 

Udruženja novinara osuđuju prebijanje PančićaUdruženje novinara Srbije je apelovalo na svedoke da se jave policiji i "pomognu da siledžije budu otkrivene i kažnjene". UNS je zatražio od policije da u najkraćem roku saopšti rezultate istrage. UNS je saopštio da je "uveren da ovaj napad ima veze sa novinarskim poslom Teofila Pančića i poziva tužilaštvo da postupi u skladu sa izmenjenim Krivičnim zakonikom kojim su predviđene strože kazne za napade na novinare".

 

NOVINARI SLOBODNA META
Predsednik Nezavisnog udruđenja novinara Srbije-a, Vukašin Obradović, kaže da mu je žao, ali da ga ne čudi što je još jedan novinar brutalno napadnut. On kaže da je to posledica opšte atmosfere u društvu u kome su novinari postali slobodne mete za odstrel i podseća da nijedan napdač na novinare nije otkriven i procesuiran, od ubica Slavka Ćuruvije, do napadača na Brankicu Stanković i Boška Brankovića.

"Mi imamo jednu atmosferu u kojoj je dozvoljeno da se novinari ubijaju, da im se preti, da se niko ne kaznjava. Krajnje je vreme da vlast odgovori na pitanje da li će novinari u ovoj zemji biti bezbedni ako svako od nas ima posebnog pratioca kao Brankica Stanković ili ova država može da učini nešto više na bezbednosti novinara", izjavio je Obradović za B92.

 

FAŠISTIČKI NAPAD
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo je državne organe da hitno pronađu napadače na novinara Teofila Pančića i poručilo da će, u suprotnom, smatrati da država podržava nasilje nad novinarima.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da "nažalost" nije iznenađen sinoćnjim "fašističkim napadom" na Pančića u gradskom autobusu u Zemunu.

NDNV je podsetio da nijedno ubistvo i gotovo nijedan napad na novinare u Srbiji nikada nisu rasvetljeni i ocenio da se u Srbiji ponovo stvara klima u kojoj je dozvoljeno da se nasrće na "unutrašnje neprijatelje", odnosno na sve one koji pišu kritički o negativnim pojavama u društvu.

"Ovde nikada i nije prestala da se stvara i održava klima koja onemogućava bilo kakvo drugačije i kritičko mišljenje o našoj sadašnjosti i nedavnoj prošlosti. Jasno je da ovaj napad ima za cilj i da obeshrabri sve one koji jasno i glasno iznose svoje mišljenje i ne priključuju se opštem licemerju naše javne scene", navodi se u saopštenju.

 

Asocijacija medija najoštrije osuđuje očigledno planirano premlaćivanje novinara „Vremena" Teofila Pančića. Asocijacija zahteva od Ministrastva unutrašnjih poslova Srbije da pronađe počinioce i da se sve ne završi na nedovršenoj istrazi, kao u slučaju bombaškog napada na novinara „Vremana" Dejana Anastasijevića. Država mora da stane na put zastrašivanju i premlaćivanju novinara.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Pismo Stivena Vordsvorta, ambasadora Velike Britanije u Srbiji upućeno redakciji "Vremena" povodom napada na Teofila Pančića. (za uvećani prikaz kliknite iznad na faksimil pisma)

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net