Loader

Uhapšen Ramuš Haradinaj

22.jul,17:17

Apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo je žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu za bivšeg premijera Kosova i zakazalo novo suđenje

Dok svi čekaju „istorijsku“ presudu Međunarodnog suda pravde u Den Hagu po pitanju legalnosti nezavisnosti Kosova, drugi haški međunarodni sud, onaj za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, doneo je jednu pomalo istorijsku odluku: Prvi put od njegovog osnivanje Apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo je žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu u jednom slučaju i zakazalo novo suđenje.

Reč je suđenju bivšem komandantu OVK i bivšem kosovoskom premijeru Ramušu Haradinaju koji je u aprilu 2008. oslobođen od svih 37 tačaka optužnice za raznorazne oblike ratnih zločina počinjene nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana. U istom procesu oslobođen je i drugooptuženi Idriz Baljaj, a trećeoptuženi Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prena zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica. Svoj trociji biće obnovovljeno suđenje po 6 tačaka optužnice zbog ubistava, okrutnog i nehumanog postupanja i kršenja zakona i običaja rata.

Po nalogu Haškog tribunala Haradinaj je u utorak uhapšen u Prištini, kako tvrde albanski izvori, uz asistenciju pravno-policijske misije Evropske unije na Kosovou Euleks i međunatodnih mirovnih trupa KFOR. U sredu je prebacivanje Baljaja u Hag bilo u toku, a Brahimaj je i inače na odsluženju prvostepeno izrečene kazne.

Prema objašnjenju predsedavajućeg sudije Patrika Robinsona prvostepena presuda je ukinuta, jer pravda u tom procesu očigledno nije mogla da bude zadovoljena. Robinson navodi očigledno zastrašivanje svedoka koji se nisu usuđivali da svedoče protiv Haradinaja. Pretresnom veću se zamera da nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka protiv optuženih, koji su zbog straha odbili da svedoče. Oba svedoka bila su pripadnici OVK.

Mediji su svojevremeno izveštavali o tome, da je nekoliko potencijalnih svedoka u procesu protiv Haradinaja pod raznim okolnostima izgubilo život.

Haradinaj je po svojoj funkciji najviši Albanac sa Kosova koji je optužen pred Tribunalom. Trenutno je predsedavajući opozicione „Alijanse za budućnost Kosova“.

Haški Tribunal je do sada podigao optužnicu protiv jedanaest lica zbog počinjenih ratnih zločina na Kosovu, u glavnom protiv srpskih visokih državnih i policijskih funkcionera i oficira vojske. Sadašnji ministar transporta Kosova Fatmir Ljimaj, takođe bivši komandant OVK, oslobođen je pre pet godina. Oslobođen je i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović. Petorica srpskih funkcionera optužanih zajedno sa Milutinovićem osuđena su na ukupno 96 godina zatvora. Proces protiv bivšeg policijskog funkcionera Vlastimira Đorđevića je u toku.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednik Nacionalnog saveta za sardnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić u sredu su izrazili svoje zadovoljstvo što je poništena oslobađajuća presuda za Haradinaja. „Mislim da je ova odluka Veća u Hagu velika pobeda tužilaštva Haškog tribunala, odnosno Serža Bramerca i njegovog tima u borbi za prava žrtava. Zna se naš stav o svemu tome, ali nijednom svojom izjavom dalje ne bih želeo da vršim pritisak na sud, odnosno Haški tribunal“, rekao je Vekarić, a prenosi „B 92″.

Zanimljiva koincidencija je, da je oslobađajuća presuda za Haradinaja poništena i da je on uhapšen samo dva dana pre nego što će se Međunarodni sud pravde u Hagu u četvrtak izjasniti po pitanju legalnosti nezavisnosti Kosova.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve