Tradicija umuvavanja

"Višedecenijska tradicija"; Vreme 1017

Gospodine Vukadinoviću, pre nego što ste preuzeli ulogu fudbalskog komentatora časopisa "Vreme", morali biste da poznajete pravila ovog sporta ako već imate primedbe na njih.

Prekršaj igranja rukom je onda kada igrač (sem golmana) namerno rukom ima kontakt sa loptom. Ukoliko ne postoji namera igranja rukom, onda se ne svira prekršaj. Prekršaj može da se svira i kada lopta pogodi igrača u ruku ako su njegove ruke u "neprirodnom položaju", što će reći kada igrač stoji sa ispruženim rukama iznad ramena ili raširenim rukama. U slučaju "nedosuđenog penala" o kome pišete, igrač Australije nije igrao namerno rukom. Njega je lopta sa leđa pogodila u ruku. Činjenica je da su njemu ruke bile raširene, ali je u ovom slučaju reč o "prirodnom položaju" ruku jer je igrač Australije bio u skoku. Možda vi znate za slučajeve skakanja sa rukama pripijenim uz telo, ali tu je verovatnije reč o seriji "Monti Pajton", ne o fudbalu. Na snimku se uostalom sasvim lepo vidi šta se desilo. Za razliku od igrača Australije, igrači Srbije kojima je sviran prekršaj su namerno rukom zaustavili, odnosno promenili putanju lopte. Ne radi se u pomenutim prekršajima o različitim sudijskim kriterijumima i slobodnim tumačenjima kako vi to vidite, već o fudbalskim pravilima. Legalizam takoreći.

Ako vam nisu poznati ovi detalji prekršaja igranja rukom, verujem da vam je poznat strip "Alan Ford" i čuvena rečenica: "Tko kani pobjediti, ne smije izgubiti." Vi sami kritikujete kako smo igrali, kako smo ratovali i kakvu smo politiku vodili i zaključujete da smo to "mi". Tu ste u pravu. To jest, vi gospodine Vukadinoviću, vi i slični vama, ali to svakako nisam ja kao ni mnogi drugi koje poznajem. Iz vašeg teksta se naslućuje da vi ili vi (odaberite sami) niste kanili pobjediti, već ste razmišljali o "umuvavanju" među četiri najbolja. Umuvavanje znači da pokušavate doći tamo gde vam nije mesto. Reprezentaciji Srbije umuvavanje među četiri najbolje reprezentacije nije uspelo jer im tamo ovaj put nije bilo mesto niti će im ikada biti mesto ako im je ideja vodilja "umuvavanje".

Za razliku od reprezentacije Srbije, vi ste, gospodine Vukadinoviću, bili bolje sreće. Bez obzira na to što nemate nikakve kvalifikacije da se bavite analizom fudbala, sem što ste po sopstvenom opredeljenju Srbin pa možda samim tim ispunjavate onaj mitski uslov vaših "mi" o Srbima kao ekspertima za fudbal i politiku, uspeli ste da se umuvate među sportske komentatore časopisa "Vreme".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST