foto: tanjug

Dejvis kup – Hrvatska–Srbija 1-4 >

Pisanje, prepisivanje
i dopisivanje istorije

Bilo je i vrbe za Srbe i prijateljskih gestova igrača i nepristojne publike i diplomatskih pohvala rukovodstava i pametnog izbegavanja da se od pojedinačnih incidenata pravi spektakl... A Zagrepčanin Arsim Hodža našao je "srpski" novčanik s 20.000 evra i vratio ga vlasniku – odbijajući nagradu

Najveći protivnik teniskoj reprezentaciji Srbije na četvrtfinalnom susretu Dejvis kupa za vikend 9-11. jula bila je publika u splitskoj dvorani Spaladijum. Tom ocenom ne potcenjuje se reprezentacija Hrvatske, za koju se unapred znalo da će nastupiti u značajno oslabljenom sastavu. Novak Đoković, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević su odoleli zvižducima i provokacijama s tribina, uvodeći Srbiju prvi put u polufinale Dejvis kupa.

"Pišemo istoriju", izjavio je Novak Đoković u Splitu, ne zaboravljajući da podseti kako je za Srbiju i plasman u četvrtfinale bio istorijski. Zato što je uspeh pod imenom Srbija "prvi ikada", kako se sad sve češće kaže. Dok se i ta vrsta novogovora ne potroši ili uvreži. Hrvatski i srpski mediji – osim onih koji od "duvanja" događaja žive – nisu dramatizovali malobrojne "istorijske" incidente oko meča dve reprezentacije. Pre se mogao steći utisak da ih svesno ignorišu, uklapajući se u novi talas globalnog otpoljavanja u odnosima dve države. Hrvatska televizija je, štaviše, odustala od prenosa poslednjeg singl meča Antonije Veić – Janko Tipsarević, jer od tog rezultata nije zavisilo ništa.

"Igrači Hrvatske i Srbije su bili korektni i ponašali smo se krajnje sportski, ali na ostale stvari mi jednostavno ne možemo da utičemo", ocenio je Novak Đoković. Odluku Nikole Pilića – koji je Hrvatsku doveo do pobede u Dejvis kupu 2005, a sada je stručni savetnik reprezentacije Srbije – Đoković smatra odličnom: "Ovo je njegov grad, tu je rođen, a mi igramo protiv zemlje kojoj je podario Dejvis kup. To je uradio i sa Nemcima i sada pokušava da nama pomogne da i mi dođemo do tog uspeha."

Polufinalni meč Srbija igra s Češkom u Beogradskoj areni od 17. do 19. septembra.

A što se tiče onih 20.000 evra, priča ovako ide. Zagrepčanin Arsim Hodža (22) video je ostavljenu torbicu u loži reprezentacije Srbije, uzeo je i predao hostesama. Ispostavilo se da torbica pripada članu Upravnog odbora TSS-a Luki Vujoviću, koji je na nju zaboravio "slaveći pobedu Đokovića i kompanije". Vlasnik je 100 evra dao hostesama, a one su naterale nalazača da uzme 50.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST