NOVI JAPANSKI PREMIJER: Naoto Kan / foto: reuters

Tokio >

Paralisan

Japan je decenijama zadivljivao, čak pomalo i zastrašivao čitav svet postavljanjem rekorda u svojoj privredi. U međuvremenu, prijatelji Japana trebalo bi da se pribojavaju za sposobnost svog partnera da politički deluje. Ne samo što se predsednici vlada smenjuju u godišnjem ritmu, već i partije jednako brzo kao što dođu na vlast prokockaju tek stečeni ugled da nas to naprosto ostavlja bez teksta. Najnovija žrtva japanskog narodnog besa je premijer Naoto Kan, koji je tek pre oko mesec dana stupio na dužnost.

Upravo ta činjenica mogla bi sada da mu obezbedi političko preživljavanje, jer čak ni u Japanu kakav je danas ne može se za tako kratko vreme toliko toga pogrešnog učiniti, a da ti birači tako masovno okrenu leđa. Odgovornost za ubedljiv poraz Demokratske partije kod delimičnih izbora za gornji dom snosi pre svega Kanov prethodnik Hatojama, sjajni pobednik izbora za donji dom prošle godine. On je svoj kredit prokockao zbog neodlučnosti u rešavanju nekih unutrašnjopolitičkih pitanja i zbog bespomoćnosti u spoljnoj politici.

Karakteristika atmosfere u zemlji je dobar rezultat bivše vladajuće partije. Liberalne demokrate (LDP) smatrali su politički mrtvim posle teškog poraza prošle godine. Od tada je LDP dodatno oslabljen otcepljenjem pojedinih grupacija od partije. Ali u sećanju mnogih birača ponovo se javlja višedecenijska vladavina LDP-a, kao i stara dobra vremena.

Pravi gubitnik izbora Hatojama dao je ostavku još pre nekoliko nedelja. Zato će biti zanimljivo videti kakve će političke konsekvence imati ovi najnoviji izbori. Jedan predstavnik Demokratske partije Japana označio je izborni rezultat kao "težak". To je veliko ulepšavanje, jer je Kanova vlada praktično paralisana. Samo se međunarodni ugovori i zakoni o budžetu ne upućuju na odobravanje gornjeg doma. Po svim drugim pitanjima moraju ili da se dogovore sa opozicijom ili da se upuste u rizičan pokušaj da dvotrećinskom večinom u donjem domu nadglasaju prigovor drugog doma. Tu bi moglo da dođe do potpuno novih konstelacija. Stabilnost izgleda drugačije.

Peter Šturm


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST