Lik i delo >

Pol

Vidovita hobotnica

Biografija: Rođen je u Vejmutu, u grofoviji Dorset, na samoj obali Engleskog kanala. Prema rečima Fione Smit iz vejmutskog Sea Life Parka, dok je živeo u rodnoj Engleskoj, nije pokazivao vidovnjačke sposobnosti: "Očigledno mu je trebao podsticaj, neki veliki događaj koji je pokrenuo njegov talenat", rekla je Smitova. U Oberhauzen se preselio kao beba, krajem 2007. godine. Karijeru vidovnjaka počeo je tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2008. godine, kada je tačno predvideo ishod 80 odsto utakmica koje je odigrala nemačka reprezentacija. Na upravo završenom Svetskom kupu u Južnoj Africi, učinak je popravio na maksimalnih 100 odsto. Pol je predvideo pobede Nemaca nad Australijom, Ganom, Engleskom, Argentinom i Urugvajem u borbi za treće mesto na turniru, dok je pogodio da će Nemačka na Mundijalu izgubiti utakmice od Srbije i Španije u polufinalu. Takođe, Pol je prognozirao i da će Španija postati prvak sveta pobedom nad Holandijom u finalu, što se upravo i desilo. Danas je velika zvezda: na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter ima više od 200.000 fanova.

Metoda: Za predviđanje rezultata Polu nije potrebno da gleda u plećku, baca pasulj, niti da otvara tarot. Za njegovu vidovnjačku metodu potrebne su dve kutije od prozirne plastike, u koje je smeštena hrana. Na jednoj je zalepljena zastava Nemačke, a na drugoj konkurentske države. Pobednik je onaj iz čije kutije Pol uzme hranu.

Cena slave: Procena da će Nemci u polufinalu izgubiti od Španije, što se i desilo, Pola je učinila omraženim u Nemačkoj gde mu je stanovništvo pretilo da će završiti na tanjiru kao salata. Pojedini španski državni funkcioneri potom su istakli da će Polu dati azil ako se obistini njegova prognoza da će Španija osvojiti titulu prvaka sveta u susretu sa Holandijom. "Brinem se za hobotnicu, razmišljam da mu pošaljem tim telohranitelja", izjavio je španski premijer Hose Zapatero. Nakon što je tačno prognozirao da će Nemačka pobediti Argentinu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, selektor argentinske reprezentacije Nikolas Bedorou ga je "uzeo na zub": "Prvo ćemo da ga uhvatimo i položimo na papir. Onda ćemo dobro da ga izlupamo, da bi meso bilo mekano, pa ćemo da ga gurnemo u ključalu vodu", napisao je Bedorou na svom profilu na Fejsbuku. Prema izjavi Polovog čuvara u Akvarijumu u Oberhauzenu, pretnje ga nisu poremetile: "Nastaviće da predviđa rezultate u udobnosti svog akvarijuma, ne plaši se pretnji."

Savet ulema na Istočnoj Javi zabranio je muslimanskim vernicima da veruju u Polova predviđanja: "Čak i ako mu verujete samo iz zabave, to je greh. Ali, ako održavate slepu veru u njegova predviđanja, onda je to idolatrija i nije u duhu islama", rekao je jedan od predstavnika Saveta ulema.

Konkurencija: Naravno, kada neko postane zvezda, mnogo je onih koji bi hteli da ga kopiraju. Jedan od takvih je Polov komšija iz Oberhauzena, pigmejski nilski konj Peti. On njuškom gura loptu u golove označene zastavicama zemalja koje se sučeljavaju. Međutim, Peti se kompromitovao kada je pogrešno prognozirao da će Nemačka pobediti Srbiju.

Penzija: "Prognoza da će Španija biti prvak sveta je poslednje što smo videli od Pola. On je završio sa predviđanjem sportskih rezultata. Ostavićemo ga daleko od očiju javnosti da živi svoj normalan život", rekao je portparol Akvarijuma u Oberhauzenu Danijel Fej. Inače, ova vrsta hobotnice živi najviše do tri godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA