Formula 1 >

Limarija razdora

Posle trke u Silverstonu na kojoj je slogan Red Bula dobio reč više, nastavak sezone biće još zanimljiviji, a borba za vrh oštrija

"Nije loše za vozača broj dva", bile su prve reči Marka Vebera (Red Bul) posle osvajanja prvog mesta na trci za Veliku nagradu Engleske. Činjenica da ih je uputio ljudima iz svog tima stavila je tačku na spekulacije da je posle subotnjih kvalifikacija letelo perje u njihovom boksu. Naime, Veber je, opisivali su insajderi, psujući kao kočijaš protestovao zbog odluke tima da nove prednje stabilizatore skinu sa njegovog i nakaleme na bolid prvog vozača tima Sebastijana Fetela. Odmah je skovan novi slogan ekipe (i kabeze) koji glasi "Red Bul – daje ti stara krila". Tako je, što bi rekli ovdašnji majstori, limarija postala uzrok razdora u ekipi ili je makar pomogla da pritajena netrpeljivost i Veberovo nezadovoljstvo što je u senci mlade zvezde u usponu potpuno izađu na videlo.

"To je australijski odgovor, mali aperkat", likovao je Mark koji je na najbolji način iskoristio Fetelovu grešku na startu, obišao ga i posle kratkog nadgornjavanja sa Hamiltonom (Meklaren) isprednjačio i pobedio. Tako je i u generalnom plasmanu prestigao kolegu koji je novinarima posle trke potvrdio da se na startu napalio ko hepo kocka, zavrteo točkove u mestu preko svake mere, zaostao, pokušao u prvim krivinama da vrati poziciju i pri tom "zaradio" probušenu gumu, pa je "na mišiće", pogotovo tokom obilaženje Zutila (Fors Indija), Šumahera (Mercedes) i Hulkenberga (Vilijams), ali i zbog kasnijeg razvoja trke, ipak uspeo da se dokopa sedmog mesta.

Dok su se njih dvojica đorali, ostali su završavali posao. Najviše su, na veliku radost domaće publike, polzovali Meklarenovi Luis Hamilton i Dženson Baton. OK, Luis je bio odličan i na kvalifikacijama, pa njegovo drugo mesto i nije neko iznenađenje, ali je Baton tokom treninga kuburio sa ležanjem bolida, očajno se plasirao, a onda tokom trke sa četrnaestog na startu došao do – četvrtog na cilju!

"Znao sam da je u Silverstonu teško obilaziti i da moram što više da postignem tokom samog starta", objasnio je Dženson posle trke svoju strategiju. "Tada sam uspeo da prestignem šest vozača, a ostala četiri tokom trke, što direktno, što zbog kazni koje su dobijali, Alonso (Ferari), na primer." Potom je, razume se, pohvalio publiku koja je, kako je rekao, "bukvalno pomogla meni i Luisu da postignemo ovakav rezultat". I stvarno, verujte mi na reč, bio sam tamo u nekoliko navrata, stvarno navijaju kao da su na fudbalskoj utakmici, sa sve skandiranjem, pevanjem i zastavama.

"Odlično sam startovao i već posle prvog kruga dokopao sam se četvrtog mesta trkajući se sa Robertom (Kubica, Reno) i Alonsom", komentarisao je svoj put do podijuma Niko Rozberg (Mercedes). "Mehaničari su prilikom zamene guma uradili svoj deo posla veoma brzo i njima najviše imam da zahvalim što sam na cilj stigao treći." I drugi vozač tima, Šumaher, dokopao se bodića prošavši kroz cilj kao deveti, a posle se po običaju žalio na gužvu na stazi mada se videlo iz aviona da je u trkanju sa Rubensom Barikelom (Vilijams) napravio grešku i umalo izleteo sa staze što ga je koštalo boljeg plasmana. Rubinjo je, inače, rutinerski, sigurno ali i brzo vozio svoju trku do odličnog petog mesta na cilju.

U Silverstonu je (ponovo) zasijao Kamui Kobajaši (Zauber), koji je na cilj stigao šesti. Japanac će morati da se navikava na medijsku pažnju ili da uzme predstavnika za medije jer odgovori tipa: "U stvari, nemam baš mnogo toga da kažem", i izjave koje vrve od opštih mesta neće više "piti vodu" ako nastavi da postiže dobre rezultate, a hoće, rekao bih. Pomenuti Zutil je u Engleskoj imao još jedan standardno dobar nastup, na cilj je stigao osmi, a šef tima Malija je bio vidno zadovoljan hvaleći i njega i Ljucija, koji je stigao na cilj jedanaesti.

Najveći gubitnik vikenda u Engleskoj je opet tim Ferari, i dobre kvalifikacije, a loši rezultati na samoj trci već počinju da im prelaze u naviku.

"Očajno sam startovao, imao sam problema sa kvačilom, a onda je došao incident sa Kubicom što mi je upropastilo trku", lamentirao je Alonso posle trke. Fernando je u trkanju sa Poljakom bio prinuđen da "iseče" jednu krivinu, pametan potez, smatram ja, ali su mu Najdžel Mansel i ostale sudije rebnule kaznu prolaska kroz boks. "Tim mi je javio za kaznu kad sam već obišao još jednog vozača, a tada je Kubica već vozio polako pre nego što će odustati", objašnjavao je potom Alonso i dodao: "Uz to, kazna se poklopila sa izlaskom sigurnosnog vozila na stazu pa sam umesto dve-tri izgubio skoro tuce pozicija." Završio je kao četrnaesti, daleko od plasmana koji je očekivao posle starta sa trećeg mesta. Iza njega kroz cilj je prošao Felipe Masa, koji je posle rekao da "mora da nađe način da se ratosilja loše sreće koja ga prati". Hm, moraće obojica to da urade što pre jer je tim, očigledno, obavio svoj deo posla odlično i brže nego što se to očekivalo pa je Ferarijev bolid po brzini i ležanju na stazi već blizu vodećih timova. A možda je reč samo o dve loše trke i možda će nastavak sezone dati za pravo Fernandu Alonsu koji i dalje daje izjave o tome da će oni osvojiti šampionat. Da, u poslednje vreme sve više se priča da bi Kimi iduće sezone mogao da se vrati u F1, pominje se Reno...

Naredna trka za Veliku nagradu Nemačke je 25. jula u Hokenhajmu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Foto: Reuters