Kampala >

Nemačka je duboko umešana

Teroristički napadi na gledaoce finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu u glavnom gradu Ugande Kampali pokazuju da se rat u Somaliji definitivno internacionalizovao. Već duže vreme somalijski islamistički pobunjenici prete Ugandi i Burundiju osvetničkim napadima, zbog toga što su ove dve zemlje u okviru Afričke unije (AU) poslale trupe koje podržavaju posve nemoćnu "prelaznu vladu" u somalijskom glavnom gradu Mogadišu. Te trupe se aktivno mešaju u borbu i već su i same bile meta napada bombaša samoubica. A time što su islamisti u Kampali izazvali pokolj, konflikt je uzdignut na sasvim nov nivo.

Valja se pribojavati da će osveta biti isto toliko krvava. Sjedinjene Američke Države, čijih je građana bilo među mrtvima i povređenima u Kampali i koje tesno vojno sarađuju sa Ugandom, mogle bi se osetiti pozvanima da se i same vojno aktiviraju. Već godinama vode rat protiv islamističkih pobunjenika u Somaliji, što njih opet ohrabruje da regrutuju strane pristalice džihada.

Nemačka je u sve to umešana mnogo dublje nego što bi želela da bude. Instruktori nemačke vojske uskoro će početi obuku somalijskih trupa koje služe u vladinoj vojsci Somalije – trejning-program predviđen da se održava baš u Ugandi. A samo pre šest nedelja mogli su se čuti izveštaji da su nemački plaćenici po nalogu jednog prilično opskurnog somalijskog ratnog barona sa posve nejasnim finansijskim aranžmanom navodno bili neposredno uključeni u borbene akcije.

Krajem jula u Kampali će se održati polugodišnji sastanak na vrhu Afričke unije, a centralna tema biće situacija u Somaliji. Ministra spoljnih poslova Nemačke Gvida Vestervelea očekuju tim povodom u Ugandi. Bila bi to dobra prilika da se najzad razvije čvrsta nemačka politika za taj deo sveta.

Dominik Džonson


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST