Nasilje >

Dani policijske brutalnosti

Početak jula rubrike "hronika" u srpskim medijima obeležile su fotografije isprebijanih tela muškaraca.

Dve devojke i četvorica mladića koji su se u noći između subote i nedelje, 5. i 6. jula, našli u kladionici "Monako" tvrde da su iz čista mira bili žrtve policijske brutalnosti. Njihovu priču potvrđuje snimak sa sigurnosne kamere koja je postavljena u kladionici, a na kojoj se vide policajci koji pendrekom i šakom udaraju dva mladića po glavi i leđima, drže ih za uši i bacaju na zemlju, dok jednog vuku po kladionici držeći ga za majicu. Niko od njih nije pokušavao da se odbrani. Primljeni su u Klinički centar, a jedan od njih, Petar Ćatić, mada je u stabilnom stanju, još se nalazi u Klinici za grudnu hirurgiju. Oni tvrde da su pre nego što je policija ušla sedeli mirno u kladionici, a da su ih policajci još i čupali za kosu, gazili po rukama, gurali niz stepenice, vređali, pretili...

Načelnik Uprave policije Policijske uprave za grad Beograd Slobodan Vukolić, međutim, tvrdi da je patrola u kladionicu "Monako" ušla na poziv jednog od gostiju lokala. "Policajci su od mladića, koji su bili unutra, tražili lične karte, ali su mladići počeli da ih vređaju, da bi zatim jedan nasrnuo na vođu patrole. Izbila je tuča u kojoj su povređena i dvojica policajaca", tvrdi Vukolić.

Policija je najavila krivične prijave zbog napada na policajce, kao i da će biti ispitano da li su policajci prekoračili ovlašćenja. Ministar Ivica Dačić, povodom nasilja u "Monaku", rekao je da "niko ne sme da napada policiju, a policija mora da štiti građane i održava javni red i mir. Onaj ko bude digao ruku na policiju, zna se šta mu sleduje", rekao je Dačić i precizirao: "Sleduju sredstva prinude." Ministar tvrdi – a Tužilaštvo tek treba da ispita – da su policajci bili napadnuti na dužnosti i da su zbog toga podnete krivične prijave protiv gostiju lokala.

Ovaj slučaj još se nije ni "ohladio", a u medije je stigao novi, takođe podveden pod "policijska brutalnost". Borka Burmazovića (36), inženjera tehnologije iz Loznice, na trotoaru Bulevara Dositeja Obradovića presreo je policajac u civilu, oborio ga na zemlju, tražio legitimaciju, udarao po glavi, leđima i nogama, a kada je stiglo pojačanje, odveli su ga u stanicu gde se, tvrdi Burmazović, nastavila slična priča. Burmazović kaže da je pomislio da neko pokušava da ga opljačka i dozivao pomoć, dok mu je policajac "psovao majku narkomansku".

U isto vreme prijavljen je slučaj torture i u Vrnjačkoj Banji gde su na festivalu piva oko dva sata posle ponoći, prema rečima Vladimira J. (30), jednog od pretučenih mladića, policajci prišli njemu i šestorici drugara i pretukli ih iz čista mira – pošto su upitali policajce zašto se ponašaju tako grubo. Kraljevačka policija tvrdi da su batine usledile jer je jedan od mladića udario policajca i da nije bilo prekoračenja ovlašćenja. Navodno su mladići bili pijani, a neki od njih odranije poznati policiji.

Opet u isto vreme, policija je saopštila da je intervenisala u kafiću Bar-bar u Zemunu gde je "izvršeno je krivično delo napad na službeno lice". Trojica mladića su, tvrdi policija, rukama i nogama udarali po glavi i telu policajce koji su tu došli da uspostavljaju narušeni javni red i mir. "U pokušaju da odbiju napad, policijski službenici su prema osumnjičenima primenili sredstva prinude", navodi se u saopštenju i dodaje da su dvojici mladića "uručeni pozivi da se po završetku hospitalizacije jave policiji radi saslušanja".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST