Društveno odgovorno poslovanje >

Tri značajne inicijative

Prošle nedelje izašao je prvi broj "LicaUlice", prikupljeno preko milion dinara za decu iz doma "Drinka Pavlović" i završena velika ekološka kampanja "Oplaneti se! Recikliraj!"

Aktivnosti i rezultati na polju društveno odgovornog poslovanja u protekloj nedelji pokazuju kako udruženo angažovanje mnogih može da znači puno. Kada bismo svake nedelje mogli da izdvojimo bar jedan svetli primer saradnje poslovnog i civilnog sektora, sigurno bi socijalni problemi bili brže i trajno rešavani. Ovo partnerstvo je posebno važno uspostaviti u kriznim i tranzicionim vremenima, kada država malo sama doprinosi socijalnoj pravdi i zaštiti.

BREND BOLJEG DRUŠTVA: Na radost velikog broja socijalnih preduzetnika koji su mesecima bili uključeni u realizaciju projekta, 5. jula iz štampe je izašao prvi broj aktivističkog časopisa "LiceUlice". Ovaj list dvoznačnog naziva, pored društveno angažovanih tema koje analitički obrađuje, važan je i zbog specifičnog načina prodaje. Naime, "LiceUlice" će prodavati mladi beskućnici i tako dobiti šansu da zarade i pomere se sa društvenih margina. Polovina novca od cene svakog prodatog primerka namenjena je prodavcu, a ostatak će biti usmeren daljem širenju distributivne mreže i jačanju projekta. Do sada je obučeno 30 kolportera iz "Skloništa" u Beogradu, a u planu je da se mreža prodaje proširi po celoj Srbiji. Ovaj projekat osmišljen je po uzoru na mnoge ulične listove koji su veoma uspešni širom sveta i predstavlja dobar primer saradnje civilnog, javnog i privatnog sektora. "LiceUlice" pokrenuli su pojedinci i nevladine organizacije (Centar za integraciju mladih, Smart Kolektiv, Radna Organizacija i YUSTAT Centar), a časopis je podržan od Grada Beograda i Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju. Generalni pokrovitelj je Telekom Srbija, a među prijateljima projekta i kompanije Coca-Cola Hellenic, EFG Eurobank i Holcim. Kako su osnivači istakli, najveća nada ovog projekta je da će se dolaskom građana u direktan kontakt sa marginalizovanim grupama pojačati solidarnost i svest da svako od nas može da pomogne najsiromašnijima.

DECA UMETNICI: Već narednog dana, stigla je lepa vest iz kompanije Strauss Adriatic. U okviru humanitarnog projekta "Doncafe i deca boje vaš pogled na svet" na originalan način prikupljeno je preko milion dinara koji će život štićenika doma "Drinka Pavlović" iz Zvečanske ulice učiniti lepšim i udobnijim. Na likovnim radionicama, školska deca iz ovog doma su oslikavala svoje omiljene motive koji su upotrebljeni kao ilustracija za 2000 Doncafe šoljica. Jedan deo ovih maštovitih šolja otkupili su zaposleni u kompaniji Strauss Adriatic, a deo su prodavali svojim poslovnim partnerima. Među 20 kompanija kupaca su i Koncern Bambi–Banat, Banka Intesa, Societe Generale banka, KPMG, Nelt, McCann Erickson PR, Leo Burnett i DirectGroup. Strauss Adriatic sa domom "Drinka Pavlović" ima dugoročno partnerstvo i već je brojnim donacijama olakšalo život deci bez roditelja. Ipak, ono što ovoj deci najviše znači i uliva sigurnost je pažnja koju dobijaju kroz česta druženja sa zaposlenima iz ove kompanije. Kompleks Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske ulice ima još pet objekata i male stanare kojima je uvek potrebna pomoć, ljubav i pažnja. Zato je od velike važnosti da i druge kompanije prepoznaju važnost da se dugoročno uključe u volonterske i filantropske načine podrške nezbrinutoj deci.

OPLANEĆIVANJE: Prošle nedelje, biciklističkim ekološkim karavanom, završena je i tromesečna kampanja "Oplaneti se! Recikliraj!" u koju se uključilo oko 6000 građana Srbije. U 12 gradova širom zemlje, održane su ekološke radionice i akcije prikupljanja, sortiranja i reciklaže otpada. Kroz kampanju je poslata poruka nadležnim državnim institucijama da je neophodno da se aktivnije uključe u rešavanje problema upravljanja otpadom i omoguće građanima da vrše svakodnevnu selekciju otpada koji se može ponovo upotrebiti. Akciju je uz koordinaciju Balkanskog fonda za lokalne inicijative i Mladih istraživača Srbije realizovala Zelena lista Srbije, uz finansijsku podršku USAID-a, Instituta za održive zajednice, Telenor fondacije i kompanije ASUS. Prema podacima ekoloških udruženja, građani Srbije dnevno bace oko 500 tona otpada, od čega se polovina odlaže na divlje deponije koje ulaze u vodotokove, gradska područja i parkove za decu. U zemljama Evropske unije reciklažna industrija je veoma značajna jer se prosečno oko 40 odsto otpada u toku godine reciklira. Kako je u Srbiji taj procenat četiri puta manji, istraživanja pokazuju da se na deponije godišnje "baci" oko 50 miliona evra.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST