Loader

Manastirsko etno selo

10.jun,17:24

Nastavljaju se problemi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izazvani penzionisanjem vladike Artemija

Batinanje narkomana u Crnoj Reci

Monasi koji su pre nekoliko dana samovoljno napustili manastir Crna Reka – onaj u kome su narkomani do nedavno lečeni batinanjem – nadležnim (svetovnim) službama su prijavili svoje novo mesto boravka. Skoro celo bratstvo sa bivšim igumanom Nikolajem smestilo se u etno domaćinstvo na padinama planine Jelica blizu Čačka, čiji je vlasnik Miloje Stevanović, biznismen odavno poznat u crkvenim krugovima. Budući turistički kompleks se prostire na 3,5 hektara, a na imanju se ne nalazi crkva. No, otac Nikolaj se već oglasio rekavši da oni neće ispovedati i služiti, već će se samo moliti.

Problem je, međutim, što su mesto za molitvu izabrali samovoljno, ne dobivši otpust nadležnog epsikopa.

Ovom epizodom nastavljaju se problemi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izazvani penzionisanjem vladike Artemija. Iako svi odmahuju glavom na pomen raskola, a više od svih umirovljeni vladika, kanonski prestupi kaluđera odanih bivšem episkopu raško prizrenskom prestižu jedan drugog.

Krajem maja, monah Antonije iz Crne Reke, sada Dragan Davidović, lišen je monaškog čina. Javnost ga je upoznala kada je izazivao nerede ispred manastira Gračanica i organizovao proteste kod Patrijaršije u Beogradu. Optužen je za samovolju i nepokoravanje crkvenim vlastima u više tačaka i isključen je iz crkvene zajednice na dve godine. Nedavno je uložio žalbu Velikom crkvenom sudu.

Simeonu Vilovskom, sada Dejanu, bliskom saradniku vladike Artemije, koji provodi dane u grčkom zatvoru čekajući da ga izruče Srbiji, oduzet je monaški čin, a ako se pokaje, nakon tri godine moći će da se vrati u red vernika. Do tada, poptuno je isključen iz crkvene zajednice. I dok ga svetovni sud tereti za proneveru velike sume novca, Crkva ga je osudla zbog »kanonskih grehova«.

Prošle nedelje, monasi iz Crne Reke išetali su iz manastira, a da nisu dobili otpust. Pozvani su da se vrate, biće pozvani još jednom, a ukoliko se ne odazovu tome postoji mogućnost da se i oni nađu na crkvenom sudu. Procedura nalaže da monah, ukoliko želi preseljenje, podnese molbu nadležnom arhijereju koji se, potom, pisanim putem obraća epsikopu u čiju eparhiju monah traži da ide, pitajući da li hoće da ga primi. Za sve to ne postoji vremenski rok, a nadležni epsikop može odbiti da da otpust, kao što je to bilo u slučaju crnorečkih monaha. Naime vladika Amfilohije, kao administrator Raško prizrenske eparhije, nije dao saglasnost za njihov odlazak, a vladika Hrizostom na čijoj se »teritoriji« sada nalaze ponovio je poziv Crkve da se vrate u Crnu Reku.

Kap koja je prepunila čašu, po izjavama koje medijima ovih dana daju monasi hajduci (kako su sami sebe nazvali) bila je odlazak vladike Artemija iz Eparhije raško prizrenske.

»Smenili su nam vladiku Artemija, smenili i pre nego što mu je napisana optužnica. Prešli smo i preko toga, ali oduzeli su nam ga kao duhovnog oca“, objasnio je jednom beogradskom dnevnom listu bivši iguman Nikolaj. Domaćin crnorečkim monasima je „grešni Miloje“, kako se sam predstavlja, biznismen, bivši istaknuti član Saveza komunista Jugoslavije. Isključen je iz partijske organizacije osamdesetih, a sredinom devedesetih je počeo da se interesuje za religiju. Kako pišu ovdašnji mediji, najveći je donator manastira Preobraženje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, a poznat je po ekstremnim stavovima. Primajući monahe, kazao je da mu je Bog dao mogućnost da pomogne ljudima što on i čini.

I dok je trajala seldiba, vladika Artemije otišao je u Sremsku eparhiju. U nedelju nije služio liturgiju sa mitropolitom Amfilohijem u Gračanici, iako se to očekivalo. Kažu, da se u to vreme pripremao za put. Monasi i vernici okupili su se u konaku manastira Gračanice da ga isprate. Obraćajući se okupljenima, on je kazao da bi mu bilo lakše i da se nadao da će ga narod iz Gračanice otpratiti na počinak, u manastirsko groblje. „Ja odlazim tamo gde moram, vi ostajte tamo gde morate, ostajte, čuvajte naše svetinje i naše Kosovo“.

SPC je za upravnika manastria Crna Reka imenovala protosinđela Jovana (Jelenkova).

Na pitanje šta se desilo u Crnoj Reci i zašto su morali da odu, monah Nikolaj kazao je da se priprema izdaja svetosavlja i pravoslavlja i stupanje u uniju sa Latinima. „Nisam siguran da nas sada i sam vladika Artemije zamoli da se vratimo, da sve prihvatimo, da bismo poslušali, jer znate, ima nešto što je dostojanstvo u čoveku“, potom je dodao.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve