Loader

O ulozi celibata i ljubavnica

03.jun,20:35

Četrdeset žena u Italiji traži od pape Benedikta ukidanje celibata za sveštenike

Pričaju dva katolička sveštenika. „Stvarno bi trebalo da se borimo da se ukine celibat“, kaže jedan. „Da“, uzdahne drugi „ako i ne zbog mene ili tebe, onda makar zbog moje dece“.

Ova anegdota može da zvuči vrlo ozbiljno, pogotovo nakon što su četrdeset žena u Italiji, koje tvrde da su imale intimne veze sa sveštenicima rimokatoličke crkve, uputile otvoreno pismo papi Benediktu XVI. Prema pisanju italijanskih medija, one traže ukidanje celibata ističući da i sveštenik „ima potrebu da živi sa svojim bližnjima, iskusi osećanja, voli i bude voljen“.

U martu ove godine, kardinal Kristof Šenbron, nadbiskup Beča, kazao je da bi ukidanje „zaveta čednosti“ moglo da suzbije seksualna zlostavljanja u crkvi. No, ubrzo je to demantovao jer je papa Benedikt ponovio stav o svetosti principa celibata. Autorke pomenutog pisma reagovale su, smatrajući da nije u pitanju sveti princip, već ljudsko pravilo koje bi trebalo promeniti. One naglašavaju da svi zakoni koje je stvorio čovek u određenom istorijskom trenutku imaju određeno trajanje i da ih treba preispitati, a neke od njih i potpuno ukinuti.

Rana hrišćanska crkva nije primenjivala celibat. Najverovatnije je uveden nakon Sabora u Elviri, u Španiji, početkom četvrtog veka nove ere.

Pitanje o zavetu čednosti sve se češće pominje, kako se obelodanjuje sve više slučaja pedofilije u crkvenim redovima, horovima i uglednim jezuitskim školama. Stručnjaci ističu da ne postoji veza između pedofilije i zlostavljanja i celibata, ali neki biskupi govore da celibat privlače crkvi osobe koje imaju „problema sa svojom seksualnošću“. Po njima, ukidanje obavezne čednosti doprinelo bi „ozdravljenju“ katoličkih redova. S obzirom na sve veća istupanja vernika iz Katoličke crkve, jasno je da će neke promene morati da se dogode. Makar ih, u javnosti, ubrzala pisma ljubavnica sveštenika. Ili delovanje udruženja (bivših) katoličkih sveštenika i njihovih žena koji je osnovan u Nemačkoj pre više od dve decenije.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve