Lik i delo >

Milka Forcan

Stručnjak za konsalting i lobiranje

Osnovni podaci: Milka Forcan rođena je u Beogradu 1969. godine, u porodici Jovana Mileusnića, koji je 25 godina bio direktor Jugohemije. U toj firmi danas je jedna njegova ćerka, Smiljka Mileusnić-Adžić, generalna direktorka, a druga, Milka Forcan, predsednica Upravnog odbora. Milka ističe da je jako ponosna na svoje ličko poreklo: "Lika je mesto gdje sam 25 godina provodila letnje praznike." Hrvati kažu "da njezino ličko porijeklo nije bez vraga".

foto: a. anđić

Udata je i majka. Ima ćerku Jovanu i sina Filipa.

U poslovnim odnosima je opisuju kao korektnu i profesionalnu. Vide je kao ženu koja nikad nije bez osmeha.

Karijera: Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Nakon diplomiranja otišla je u London, gde je stekla prva radna iskustva iz oblasti marketinga. Po povratku u Srbiju, 1992. zaposlila se u preduzeću Delta M, koje je tada brojalo dvanaest zaposlenih. Tokom osamnaestogodišnje karijere u Delti njena poslovna karijera sledi razvoj firme. Bila je finansijska direktorka ogranka, potom direktorka marketinga Delta holdinga. Potpredsednica Delta holdinga postaje 2003. godine. Od 2004. godine predsednica je Upravnog odbora Jugohemije.

Milka Forcan 2008. osniva Kancelariju za međunarodne odnose, u cilju promocije Delte i srpske privrede na međunarodnim tržištima.

Napustila je Delta holding u maju 2010. kada objavljuje da će "ubuduće raditi u oblasti ekonomskog i komunikacijskog konsaltinga i lobiranja".

Svojevremeno (2007) predlog za njeno postavljenje na mesto predsednice vladinog Saveta za brendiranje Srbije nije prošao zbog odbijanja pojedinih članova Saveta da se nađu pod njenom dirigentskom palicom.

Posle privatizacije "Večernjih novosti", Milka Forcan vodi Upravni odbor i brine o finansijama.

Nagrade: Dobitnik je priznanja Privredne komore Beograda "Menadžer godine 2005." Društvo za odnose s javnošću Srbije dodelilo joj je 2007. godine nagradu za izuzetan lični doprinos u oblasti komunikacija. Za doprinos izgradnji hrama Svetog Save, 2006. godine odlikovana je ordenom Svetog Save.

Moćna žena: Prema anketi "Blica" 2006. godine, proglašena je za najmoćniju ženu Srbije. Ona tvrdi da u Srbiji "nema prave moći, niti to nešto posebno znači. Uostalom, ovakve liste treba da zainteresuju, ali i da zabave najširu publiku."

Vreme u Delti: "Ako jednom rečju treba da opišem tih osamnaest godina, rekla bih – burno." Od Miškovića je, kaže, naučila mnogo, "pre svega da je i u biznisu, i u životu uopšte, izuzetno važno donositi odluke i da se one ne smeju ostavljati za sutra".

Uspešna žena: "Uspeh nema pol. On nastaje kao rezultat znanja, rada, sposobnosti, energije. U Srbiji je potrebno, prvo, pobediti predrasude i izbeći nametnuti model društvene uloge žene koja se vidi isključivo kao supruga, majka, domaćica."

Lobistkinja: Milka Forcan jedan je od osnivača i predsednica je upravnog odbora Društva za odnose sa javnošću Srbije. Izabrana je na funkciju predstavnika Društva lobista Srbije za EU u februaru 2010.

Milka Forcan je član Poslovnog saveta za Jugoistočnu Evropu, međunarodnog biznis foruma koji za cilj ima podršku evrointegracija za sve zemlje regiona.

Hobi: Rado prati teniske turnire širom sveta. Aktivna je u Teniskom savezu Srbije kao potpredsednik Upravnog odbora.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST