foto: m. milenković

Bosi fest 2010 >

Nagrada emisiji o »Deci leptirima«

Poslednjeg vikenda u maju, u Domu sindikata je održan Prvi beogradski internacionalni festival osoba sa invaliditetom – Bosi fest 2010. Podnaslov ovogodišnjeg festivala je "Nevidljive razlike i vidljive sličnosti", a teme su bile kultura, sport, turizam i obrazovanje.

Pored glavnog filmskog programa u kome je prikazano preko 60 emisija i filmova o životu osoba sa hendikepom, posetioci Bosi festa 2010 su mogli da učestvuju u likovnim i foto radionicama, muzičkim, scenskim i dečjim programima i tribinama.

Gran Pri Festivala dodeljen je američkom filmu Portreti emocija producenta i reditelja Slavomira Grunberga. Plaketu za najbolju režiju je dobio holandski film Drona i ja, a za najbolji scenario nagrađen je Sakupljač iz ulice Bedford, Eliosa Eliota iz Njujorka.

Za najbolju TV emisiju diplomu je dobila reportaža RTS-a "Deca leptiri", koja govori o retkoj bolesti, bulioznoj epidermolizi (EB). Za film su zaslužni reditelj Predrag Srećković i urednica i scenarista Jelena Mićić, koja za "Vreme" kaže da ovu nagradu shvata kao ohrabrenje i obavezu da se priča o ‘Deci leptirima’ ne završi na jednoj emisiji: "Najmanje što mediji mogu da urade je da podrže obolelu decu i njihove porodice u svakodnevnoj borbi sa ovom nezamislivom bolešću. Sam Festival je podsticaj autorima da se suoče sa teškim, ali značajnim temama i pronađu najadekvatniji način da ih predstave javnosti."

EB je nasledna, kožna i još uvek neizlečiva bolest usled koje se stvaraju plikovi na koži obolelih. O bulioznoj epidermolizi i "Deci leptirima" "Vreme" je pisalo krajem februara ove godine.

Prvi beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom su podržali Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika grada Beograda, gradske opštine Stari grad i Vračar i Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST