Loader

Proradio drugi operator fiksne telefonije

27.maj,11:56

Orion telekom nudiće u Beogradu, velikim gradovima i ruralnim oblastima, pakete usluga - telefon i internet

Telekom Srbija dobio je konkurenciju u oblasti fiksne telefonije. U sredu, 26. maja, promovisan je Orion telekom, nova kompanija, ali, u suštini, dobro poznata našem tržištu – ima već oko 70.000 korisnika. Naime, Orion telekom nastao je spajanjem tri internet provajdera: SezamPro , Neobee Net i Media Works.

Poslednji, Media Works, od prošle godine vlasnik je licence za fiksnu bežičnu telefoniju, koju razvija u takozvanoj CDMA tehnologiji. CDMA je dosta nalik mobilnoj telefoniji. Sistem se takođe sastoji od baznih stanica i antena, ali radi na dosta nižoj frekvenciji. Korisnici koji na primer žele da se presele, ili da svoj fiksni telefon ponesu na zimovanje, mogu to da učine, isto kao i sa mobilnim telefonom. Jedini uslov za to je da na mestu gde se sele postoji mreža Orion telekoma.

Slobodan Đinović, direktor Oriona najavio je na promociji ove kompanije da će svoje usluge najpre ponuditi u Beogradu i prigradskim naseljima, u junu u većim gradskim centrima, a do kraja godine i u najruralnijim oblastima u Srbiji. Orion će građanima ponuditi pakete usluga – fiksni telefon i pristup internetu. „Uz neke pakete usluga korisnici će moći i da dobiju besplatan pristup Internetu određene brzine“, istakao je Đinović i dodao da su usluge između ostalog namenjene korisnicima koji imaju dvojne linije, kao i korisnicima sa specijalnim potrebama.

Vrednost avizicije je, prema Đinovićevim rečima, 22 miliona evra, a Orion telekom planira da u narednih pet godina uloži još oko 50 miliona evra na tržište telekomunikacija u Srbiji i u regionu. Procenjuje se da će ove investicije otvoriti oko 240 novih radnih mesta.

Državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo Božidar Laganin rekao je da će novi operator doprineti liberalizaciji tržišta telekomunikacija: „To znači da će problemi s kojima se suočavaju fizička i pravna lica u Srbiji, kao što je problem dvojnika ili nedostatka tehničkih uslova, moći lakše da se prevaziđu“, dodao je Laganin.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve