Loader

Baja Patak

20.septembar,19:53

Tačno 50 godina, Paju Patka na stranicama stripova prati, podržava, uveseljava, ljuti, rastužuje, zavrće za pare, zapošljava i otpušta njegov stariji rođak Baja Patak.

Baja Patak. Na šta pomislite kada čujete ovo ime?

Na tvrdicu, na ciciju, na zelenaša, na Kir-Janju, na cvalu, na matorog mizantropa?

U redu, to verovatno jeste prva asocijacija, ali kada je u pitanju Baja Patak, možda i nije baš sve tako crno. Priznajem, i meni je dugo godina najomiljeniji lik iz cele pačje porodice Volta Diznija bio Paja. Zbog ležernosti, zbog vica, zbog promenljivog raspoloženja, ali i zbog peha i baksuza. Neki vole Patu, neki (možda) Srećka, simpatije su redovno ubirali deda-Staja i, naravno, Raja, Vlaja i Gaja, ali je Baja obično ostajao po strani kada je na početku priče deljena naklonost.

Nepravedno!!!

Zar nije glavna osobina Baje Patka rad, rad i samo rad? Zar nije Baja, celog svog života, evo tačno dugih 50 godina, bio vredan, radio i radom stekao ono što ima?

I zar nije Baja prototip pravog štediše u ovim bankarsko-investitorsko-monetarnim vremenima (u radiše svega beše, u štediše još i više…)?

Dobro, Baja voli novac, ali šta je to tako loše u tome voleti novac?

Svi vole novac, i pisac, a i čitaoci ovog teksta vole novac. I svako bi želeo da ga ima više nego što je to sada slučaj, ali to niko ne želi da prizna, bar ne javno. Govoriti o novcu nije pristojno, čak je u ovim vremenima i opasno. A Baja otvoreno pirznaje da ima puno para, i više od toga. I ne samo to nego i tačno zna gde je, kada, kako i sa kakvom mukom stekao svaku od tih novčanica, štaviše, i svaki novčić, počevši od onog prvog, za njega najvrednijeg koji čuva na posebnom mestu.

Zaradio ga je, ako se sećate, još kao sasvim mlad i siromašan škotski (naravno !) patak, čisteći cipele prolaznicima na ulici. I šta sve nije radio u životu ne bi li zaradio pare, nijedan posao mu nije bio težak niti prljav.

I uprkos tome, a možda i baš zbog toga, Baja je ostao čistunac – setite se samo kako sa cvikerom na kljunu glanca svoje novčiće. Posle se sam kupa, satima, naravno u svom novcu, i to bukvalno, skače u trezore, gnjura se, roni i pliva u svom bogatstvu. Nakon takve kupke, mada vlada uverenje da ni za šta neće da potroši pare, uvek se uredno i pristojno obuče: mantil, štap, cilindar i obavezne gamašne. Gospodin čovek, nema šta.

A i ta fama o tvrdičluku je na klimavim nogama: Prvo i prvo, pare ne čuva u čarapi (čarapama) nego u već pomenutim trezorima, a to je opet trošak za sebe, obezbeđenje, alarmi, i tako to. I dalje, u svakoj od pačijih avantura se malo pomalo ispostavi da Baja ima opremu za ronjenje, opremu za pecanje, lov, istraživanje u džungli, pa dalje jahtu ili brod na nekom od mora, pa da ima svoj privatni avion, pa kuću u planini i tako redom…

Na argument da na kraju epizode uvek izvuče neku finansijsku korist iz tog svog lova, safarija, ili istraživanja u džungli, odgovorio bih protivpitanjem: Pa zar nije idealno spojiti lepo sa korisnim?

A to što se Paja stalno žali da Baja ne želi da mu da pare, to baš i nije sasvim tačno. Zar mu nije Baja uvek davao posao, uvek ponovo, bez obzira koliko se puta Paja pokazao kao lenjivac, neradnik i zabušant? I tako mu uvek omogućavao da do novca dođe pošteno, svojim radom i znojem. Zar to nije jedino ispravno i zar nas nisu tako uvek učili kod kuće i u školi?

Baja je, znači, sem što je vredan i štedljiv, još i sentimentalan i pedagog. A mi, što smo stariji i pametniji, sve češće moramo, makar u sebi, da priznamo da nam se pojedini elementi u ponašanju ove matore, bogate i škrte patke, sviđaju.

U ovom našem životu glavnu reč sve češće vode neki Buldozi, od Baje ni traga ni glasa…

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve