Loader

Amfilohije na mestu episkopa Atanasija

21.maj,18:35

Mitropolit Amfilohije novi administrator Raško-prizrenske eparhije

Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski

Po završenoj osnovnoj školi upisao je Bogosloviju Sv. Save u Rakovici, a diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Studirao je i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, postdiplomske studije nastavio je u Bernu i Rimu, a doktorirao u Grčkoj, gde se i zamonašio. Na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na katedri za Pravoslavnu pedagogiju sa metodikom nastave.

U maju 1985. izabran je za episkopa banatskog, a 30. decembra 1991. godine ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog i egzarha pećkog trona. Govori grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije i Crne Gore. Veliki uticaj na duhovno oblikovanje mitropolita Amfilohija izvršio je otac Justin Popović, kao i svetogorski starac Pajsije.

Po odluci Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije će biti administrator raško-prizrenske eparhije, umesto umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija. Atanasije je na poslednjem zasedanju Sabora, početkom maja, zatražio da bude razrešen upravljanja ovom eparhijom zbog, kako je obrazložio, zdravstvenih razloga.

Mitropolot Amfilohije upravljaće ovom eparhijom do jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, kada se očekuje da će biti rukopoložen „stalni“ vladika raško-prizrenski.

Na istoj sednici Sinod je dozvolio, nezvanično se saznaje, da vladika Artemije – koji je zbog utvrđenih nepravilnosti u upravljanju eparhijom, odnosno zbog pronevere epathihskih para na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora penzionisan – da po pozivu/blagoslovu vladike sremskog Vasilija sledeće nadalje boravi u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve