Loader

Ruska flota na Krimu još 25 godina

22.april,20:42

Medvedev i Janukovič potpisali saglasnost o Crnomorskoj floti i o gasu

21. april 2010.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i ukrajinski Viktor Janukovič potpisali su 21. aprila saglasnost o produženju roka stacioniranja Crnomorske flote Ruske Federacije na Krimu za sledećih 25 godina posle 2017, kada je po prethodnom ugovoru, ruska flota trebalo da se povuče. Ukrajina je, po rečima predsednika Janukoviča, skratila postupak odlučivanja o ostanku ruske Crnomorske flote na teritoriji Ukrajine, kako bi izašla u susret ruskim prijateljima koji su insistirali da budu načisto s tim kakvo je ukrajinsko opredeljenje o tom pitanju. Prethodni ukrajinski predsednik Juščenko pretio je da posle 2017. neće produžiti ugovor. Rusi su čekali i nisu započinajli izgranju nove luke za lociranje flote.

Rusija plaća Ukrajini 100 miliona dolara godišnje za korišćenje luke Sevastopolj, na poluostrvu Krimu koje je Hruščov predao Ukrajini 1954. godine. Sevastopolj je zajednička baza ruske i ukrajinske Crnomorske flote i organizaciono je izvan Autonomne pokrajine Krim i pod direktnom je upravom ukrajinske vlade. Crnomorska flota je luku Sevastopolj koristila prethodna dva veka, a sam grad, koji potiče od antičkog doba, ponovo je osnovan 1783, kada su Rusi osvojili Krim od Tatara i građen je zbog mornarice. Oko 20 hiljada porodica, pripadnika ruske mornarice i građana Ukrajine, održava infrastrukturu ruske flote koja trenutno obezbeđuje 25 odsto gradskog budžeta Sevastopolja. Kada je Rusija 2008. intervenisala u Gruziji, tadašnji ukrajinski predsednik Juščenko je pokušao da ograniči isplovljavanje ruskih brodova iz sevastopoljske luke kroz ukrajinske teritorjalne vode, ali ga je ruska strana ignorisala, pozvavši se na odredbe ugovora Moskve i Kijeva iz 1990, koji omogućuje slobodu kretanja te flote.

Julija Timošenko

Rusi čine 60 odsto stanovništva Krima (1.995.000 po podacima iz 2005). Sporazum o floti će verovatno oslabiti secesionističke težnje krimskih Rusa u odnosu na Ukrajinu.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko izjavila je da će njena partija (Blok Julije Timošenko) inicirati sazivanje vanredne sesije ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, radi procene situacije, povezane s produženjem roka lociranja Crnomorske flote na teritoriji Ukrajine. Po njenoj oceni, to nije prosto izmena roka, već početak sistematskog narušavanja nezavisnosti Ukrajine i njenog suvereniteta. Ona se obratila ostalim opozicionim partijama i pozvala građane da se okupe u Kijevu u subotu 24. aprila. Partija bivšeg ukrajinskog predsednika Juščenka zapretila je da će tražiti impičment sadašnjeg predsednika Janukoviča i nove izbore u Ukrajini. Procedura impičmenta u Ukrajini je vrlo složena i, po mišljenju eksperata, praktično nesprovodiva. Impičment nije uspeo ni protiv prethodnog predsednika Juščenka ni protiv njegovog prethodnika Kučme. Pitanje je direktno, reklo bi se «kontraindikativno», povezano s priključenjem Ukrajine NATO čemu su težili Juščenko i Timošenko.

Sporazum o Crnomorskoj floti je ukrajinski ustupak Rusiji koja je zauzvrat pristala da snizi cenu ruskog gasa za 100 dolara pri ceni 330 dolara za hiljadu kubika gasa ili za 30 procenata od konkretne cene, izjavio je Dmitrij Medvedev posle pregovora s Viktorom Janukovičem.

Nije jasno kako će se novo rusko-ukrajinsko zbližavanje odraziti na izgradnju gasovoda ispod Crnog mora Južni tok, koji zbog ranijih gasnih konflikata iz 2006. zaobilazi Ukrajinu, a u kome ima učešće i Srbija. Kada je za predsednika Ukrajine izabran Rusiji blizak Janukovič, jedan predstavnik Gasproma je izjavio da to neće uticati na ovaj italijansko-ruski projekat, pošto je on mnogo dužeg trajanja od Janukovičevog predsedničkog mandata.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve