Loader

Obijena kancelarija ombudsmana

16.april,18:02

Činjenica da neko može da provali u zgradu zaštitnika građana govori o stavu Vlade prema Ombudsmanu

Službene prostorije Zaštitnika građana su obijene i iz njih su izneti kompjuteri i ostala vredna oprema. Prostorije u Ulici Milutina Milankovića 106 bile su privremeno sedište omudsmana, a nalaze se u prizemlju stambene zgrade, baš iznad garaža stanara. Srećom, tu se nisu nalazili podaci o pritužbama građana koji je do sada bilo više od 5000.

Iako postoji odluka da institucija Zaštitnika građana ima policijsko obezbeđenje, to se nije obistinilo jer, kako su šturo objasnili u MUP-u, „za to nije bilo uslova“, a za privatno obezbeđenje nema novca u budžetu.

Pošto je i ranije bilo incidenata u ovim prostorijama, Zaštitnik građana Saša Janković je pre više od godinu dana doneo odluku da se pritužbe primaju u Palati Srbije, ali je najveći deo zaposlenih morao da ostane u starim kancelarijama.

Vlada Srbije je pre dve godine imala obavezu da obezbedi adekvatniji prostor za rad. Bilo je predviđeno da se omudsman preseli u zgradu Vrhovnog suda Srbije u Resavskoj ulici, kada su poslovi tog suda preneti u Vrhovni kasacioni sud u Nemanjinoj ulici. Ali, u tu zgradu se uselio Visoki savet sudstva, a obudsman je ostao na „privremenoj lokaciji“. Problem oko prostora se nastavio pa je tako početkom aprila Vlada donela zaključak da se od Zaštitnika građana oduzme prostor u Resavskoj (koji mu je dodeljen, ali u kom se nije nalazio) i da mu na korišćenje prostorije u Deligradskoj ulici. Saša Janković se nije složio sa tom odlukom i tražio je hitan prijem kod predsednika Vlade, no do sada nije dobio odgovor.

Kako je izjavio Janković, on smatra da je sinoćno obijanje (15.4.) samo obična pljačka ali da je problem mnogo veći od gubitka polovnih kompjutera, jer je u pitanju simbolička šteta.

„Činjenica je da Vlada ignorantskim stavom koji ima prema ovoj instituciji može da dozvoli da ovakve prostorije budu neobezbeđene uprkos činjenici da propis koji je objavljen u Službenom glasniku, a za koji je saglasnost dala Skupština obavezuje MUP da obezbeđuje zgradu. Činjenica da neko može da provali u zgradu zaštitnika je u najmanju ruku cinična i nikako ne može da bude dobra“, kazao je Janković.

I zaista, koliko građani mogu dobro i sigurno da se osećaju kada podnose tužbe, znajući da je i sam zaštitnik kao i prostorije u kojima se nalazi Služba nezaštićeni. No, verovatno da će posle ovoga, Saša Janković dobiti traženi prijem kod nekog iz Vlade, na koji čeka dve nedelje.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve