Loader

Psu odsečene sve četiri šape

15.april,11:22

Veterinar tvrdi da za 25 godina nije video nešto tako monstruozno

U beogradskom naselju Medaković 2, u sredu uveče, ispod parkiranog automobila, stanari su pronašli ženku psa kojoj su odsečene sve četiri šape. Prema rečima veterinara koji je zbrinuo psa, sakaćenje je najverovatnije urađeno pre više od nedelju dana. Kuja Mila, kako su je nazvali spasioci, ima upalu kostiju i izgubila je mnogo krvi, pa je pravo čudo da je bila živa u trenutku kada je pronađena.

Mešanca Milu, staru oko godinu dana, pronašla je ispod automobila u Ulici Radovana Simića Cige u Beogradu Sandra Spoja. Kada je videla da su psu odsečene sve četiri noge, pozvala je instruktora pasa. „Rekla mi je da tamo ima jedan pas kojem su isečene sve noge i da ne mogu da ga izvuku ispod automobila. Pošto radim kao vaspitač pasa, odmah sam došao da vidim šta mogu da uradim. Izvukli smo ga i odmah oodveli kod veterinara. Pas je bio u veoma lošem stanju, dehidriran, nije jeo, rane su već počele malo da zarastaju i mora da je bio na ulici par dana, sigurno“, ispričao je za B92 Dejan Miletić, instruktor pasa.

Prikupljanje novca za proteze

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je Grad Beograd spreman da kupi proteze za Milu.

Osim gradonačelnika reagovale su i brojne organizacije i pojedinci koji žele da pomognu. B92 je objavio da se na njihov apel javilo nekoliko stotina ljudi iz celog sveta koji žele da pomognu lečenje kuje. Fond B92 je otvorio akciju prikupljanja novca za proteze, a oni koji su zainteresovani da pomognu, kako je objavljeno, mogu da se jave na protezezamilu@b92.net.

Devojka koja je prisustvovala spasavanju kaže da pas nije pružao otpor i da je bio jako iscrpljen zbog bolova: „Pas nije bio agresivan, bio je jako uplašen, iznemogao i dehidriran. U jako lošem fizičkom i psihičkom stanju. Mi smo ga prevezli do ambulante na Bežanijskoj kosi.“

Veterinar iz te ambulante kaže da za 25 godina koliko se bavi ovim poslom nije video nešto tako monstruozno i dodaje da su psu šape odsečene vrlo precizno, oštrim predmetom i da to nije mogla da izvede jedna osoba, već je morala da ima pomoć. Prema njegovim rečima, jedino rešenje za Milu jeste ugradnja proteza koje se ne proizvode u Srbiji, ali i tada bi morala ponovo da uči da hoda. Dok ne bude udomljena, ostaće u veterinarskom stacionaru.

Organizacije za zaštitu životinja „Orka“ i „Evropska inicijativa 17″, podnele su policiji prijavu protiv NN počinioca. Za krivično delo ubijanja, povređivanja i mučenja životinja, Zakon o krivičnom postupku (ZKP) predviđa novčanu kaznu ili zatvor do šest meseci. Od 2006. kada je ovo delo uključeno u ZKP, u Srbiji su izrečene tri kazne za zlostavljanje životinja: dve uslovne i jedna zatvorska, a za još dva slučaja u toku su sudski procesi.

Dobra vest u ovoj horor-priči jeste to što je izazvala revolt građana i što se veliki broj njih javlja sa željom da da novčani prilog za kupovinu proteza i dalje lečenje psa. Organizovane akcije prikupljanja novca još uvek nema, ali, sudeći po raspoloženju javnosti, može se uskoro očekivati.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve