Bangkok >

Vakuum do Šinavatrinog povratka

Bez obzira na to što je vojska Tajlanda preporučila raspuštanje parlamenta ove zemlje i raspisivanje izbora, premijer je i dalje tvrdoglav u nameri da ostane na vlasti. Vojska se umešala pre nego što je Državna izborna komisija saopštila da je Demokratska stranka primila nelegalnu donaciju od osam miliona dolara. U novinskom članku objavljenom u The Bankgkog Postu takođe se navodi deo izveštaja komisije u kojem se najstarija stranka na Tajlandu tereti da je zloupotrebila oko 895.000 američkih dolara iz fonda za politički razvoj Evropske komisije.

foto: reutersDOLE VLADA: Pristalica bivšeg premijera Taksina Šinavatre

Ovakav razvoj događaja je dvostruko iznenađenje za aktuelnog premijera Abhisita Vedžadživu, koji je pre početka protesta imao snažnu podršku vojske. Čini se da je Abhisitova popularnost u vojnim krugovima znatno opala posle prikazivanja snimaka protesta u celoj zemlji na kojima se moglo videti kako snage bezbednosti koriste nasilje kako bi rasterale demonstrante. Vojni zvaničnici kažu da su prethodnih meseci konstanto govorili premijeru Abhisitu da nasilje nije način rešavanja problema. Policijske snage bezbednosti su koristile suzavac kako bi odblokirale glavne gradske saobraćajnice u Bangkoku i tada je nasilje eksplodiralo. U neredima je poginulo više od 20 osoba, dok su demonstranti uzvraćali udarce policajcima. Pristalice bivšeg izbeglog premijera Taksina Šinavatre, smenjenog 2006. godine i optuženog za korupciju, nose crvene majice najpre zbog toga što se njihov vođa zalagao za socijalizam i glorifikovao siromašne. Prethodnog vikenda demonstranti su marširali ulicama Bangkoka noseći kovčege umotane u nacionalnu zastavu u znak sećanja na 15 poginulih pristalica bivšeg premijera. Šef generalštaba Vojske Tajlanda gen. Anupog Paodžinda kaže da "rešenje problema zavisi od ishoda pregovora", zbog čega je razumno pretpostaviti da se sprema još jedan krug pregovora između Abhisita i vođa protesta. Prethodne runde pregovora nisu uspele i tom prilikom je Abhisit ponudio ostavku, ali tek u oktobru, i izbore, ali tek početkom sledeće godine. Vođe protesta su pak insistirale na ostavci u roku od 15 dana i prevremenim izborima najkasnije do leta 2010.

Politička scena Tajlanda mogla bi dramatično da se promeni u predstojećem periodu ukoliko Izborna komisija ostane pri svome. The Bankgkok Post piše da je sledeći korak komisije slanje preporuke o raspuštanju Demokratske stranke Ustavnom sudu, koji donosi konačnu odluku. Međutim, taj proces može da traje nekoliko meseci. Ukoliko Ustavni sud odluči da zabrani rad stranke, njena izvršna vlast, uključujući Abhisita, neće moći da obavlja političku funkciju narednih pet godina. Navodne nelegalne donacije Demokratskoj stranci stigle su iz cementare TPI Polene i upotrebljene su za izborne radnje tokom 2005. godine. Ustavni limit, tadašnji i važeći, za pojedinačne donacije iznosi 308.000 dolara na godišnjem nivou. Cementara je navodno donirala spornu svotu novca preko treće strane, advertajzing kompanije Messiah Business and Creations.

Vojska je bila potpuno nepripremljena za naoružane Šinavatrine pristalice tokom vikenda. Analitičari sumnjaju da je mirna tranzicija, koja bi eventualno mogla biti postignuta posle pregovora između premijera i demonstranata, moguća samo ukoliko ne dođe do neslaganja unutar same vojske na čijem se čelu sprema promena. Ukoliko demonstranti pokušaju da svog vođu Taksina Šinavatru ponovo dovedu na vlast, mogli bi da naiđu na mnogo tvrđi odgovor vojske.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net