foto: reuters

Formula 1 >

I s kamatom pride

Scena za sjajnu trku u Melburnu postavljena je još u Bahreinu kada se posle trke drvlje i kamenje obrušilo na vozače i timove zbog dosadne predstave

Vikend na Velikoj nagradi Australije upamtiće pojedini vozači kao jednu od najboljih trka u svojoj dosadašnjoj karijeri. Da tako bude postarala se ne samo meteorologija, jer je kiša svako malo padala, već i atmosfera u kojoj su svi dočekali trku. Oštri komentari posle beskrajno dosadne prve trke u sezoni, sumorna predviđanja da bi tako moglo da se nastavi, kritike na račun vozača da im baš i nije do trkanja, sve to učinilo je da se atmosfera polako podgreva, a onda je na samoj trci, na stazi još mokroj od kiše koja je padala do pred sam početak, adrenalin prosto vrcao na sve strane.

Sebastijan Fetel (Red Bul) je fantastično vozio najbrži krug u kvalifikacijama i kad je trka počela malo ko je bio iznenađen kada je snažno "povukao" i izašao na čelo. Malo ga je bilo briga što je iza njega kroz prvu krivinu glatko prošao Masa (Ferari) dok su se gurali i sudarali Alonso (Ferari) i Baton (Meklaren), Šumaher (Mercedes) je bio kolateralna šteta pa je morao u boks, a Katalonac je, okrenut u suprotnom smeru od pravca trke morao sve da propusti pa tek onda da se vrati u borbu. Rečju, na začelju su bila dva šampiona i bilo je bjelodano jasno da će uslediti sjajno trkanje.

Staza u Melburnu je, inače, poznata kao veoma opasna, ne samo zbog toga što je reč o uličnoj stazi ne baš glatkoj, naprotiv, već i zbog dugačkih krivina u kojima i najmanja greška skupo košta. To je najbolje osetio mali Kobajaši koji je kresnuvši u zid bukvalno "pokupio" sa staze Hulkenberga i Buemija. Publika i TV gledaoci su tako već u prvih desetak krugova dobili ono što im je uskraćeno na startu sezone – punu porciju uzbuđenja i još s kamatom pride! Nekoliko krugova iza prelepog "mercedesa", najnoviji model AMG u retro fazonu, uživanje gledati, mogu misliti kakav je tek plezir sedeti za volanom, a kada se sigurnosni automobil sklonio sa staze, pravi ljubitelji trkanja došli su na svoje. Za to se pobrinuo Hamilton (Mercedes) koji je pokazao da je rasni trkač. Već prvo obilaženje, a "žrtva" je bio njegov timski kolega Baton, pokazalo je da Karibijac nema kalkulisanje ni u primisli već da mu je stalo do pravog trkanja. Ovaj potez je, međutim, pokazao još nešto – sjajan osećaj za trkanje aktuelnog šampiona. Baton je, naime, posle toga procenio da se staza već dovoljno prosušila i da može da ode u boks i stavi "slik" gume za suvo. Upravo to ga je potom, kada su dva kruga nakon njega svi otišli u boks da učine isto, "lansiralo" u vrh, odmah iza vodećeg Fetela. Kada su Nemcu u dvadeset šestom krugu otkazale kočnice i kada je izleteo sa staze i odustao, Dženson je mogao da nakrivi kacigu. Rutinski je vozio do kraja i – pobedio.

"Fantastičan vikend", oduševljeno je rekao Baton novinarima posle trke. "Od prvog kruga sam se u bolidu odlično osećao, a i nije sve u brzini, već ima dosta toga i u donošenju odluka u pravom trenutku, dobrom ritmu i čuvanju bolida tokom trke."

"Krug pre nego što sam izleteo osetio sam da nešto nije u redu sa bolidom", vajkao se Fetel u boksu pošto ga je prošao bes. "Najpre varnice iz prednjeg levog točka, onda jake vibracija i – ništa nisam mogao da učinim. Tehnički problemi mi već idu na j..a", odbrusio je na kraju.

Njegov timski drugar Veber je počeo odlično, zaseo je na treće mesto, a pošto je morao da sačeka da Sebastijan prvi promeni gume, ostao je krug duže na stazi i izgubio dosta vremena. Verovatno je to uticalo na njegovu koncentraciju pa je počeo da vozi malo mnogo agresivno što mu se na kraju i osvetilo. Naime, vozeći iza Mase (Ferari) i Hamiltona u borbi za peto mesto ponašao se u jednom trenutku kao običan gledalac, a ne trkač, toliko se zablesavio da je zaboravio da koči i od nazad udario Luisa, upropastio trku i njemu i sebi, ali je imao dovoljno šmeka da se izvini za brljotinu. Hamilton je završio na šestom, a Veber na devetom mestu.

Posebna priča su vozači Ferarija. Alonso se probijao sa poslednjeg mesta maestralno vozeći, njegova obilaženja je milina bilo gledati, pa se uz sjajnog Luisa koji je posle trke izjavio da je ovo bila "najbolja trka koju je u životu vozio", i Fernando može smatrati vozačem koji je učinio trku spektakularnom. Četvrto mesto za Katalonca je odličan rezultat, posebno zbog bodova koje je doneo pa je tim izbio na čelo u Šampionatu konstruktora. Masino treće mesto je veliki podstrek za tog vozača posle svega što mu se dešavalo prošle godine.

Najveće iznenađenje, prijatno, dakako, jeste Poljak Robert Kubica (Reno), koji je fantastično iskoristio gužvu u prvoj krivini posle starta, prošao glatko, muvao se dobar deo trke oko četvrtog mesta da bi posle događaja koje sam opisao izbio na drugu poziciju i na tom mestu završio trku. Pred kraj mu se približavao Hamilton, ali posle Veberove brljotine Kubica je natenane mogao da sačeka crno-belu zastavu i popne se na podijum. Jedini za koga se može reći da mu je u Melburnu bilo dosadno je Niko Rozberg (Mercedes), koji dobar deo trke niti je koga napadao niti je ko napadao njega. Završio je trku na petom mestu, a posle pada na poslednje mesto Šumaher (Mercedes) je uspeo da prestigne nekoliko autsajdera, mada su mu neki i uzvratili, što je bila posebna poslastica za one/nas koji baš ne ljubimo Šumija, pa je više zbog karambola i pehova vodećih uspeo da stigne na cilj deseti i uzme jedan bodić. Standardno dobri za klasu bolida kojima upravljaju bili su Ljuci (Fors Indija), koji je stigao na cilj sedmi, i Rubens Barikelo (Vilijams), koji je bio osmi.

Sledeća trka je za Veliku nagradu Malezije na stazi Sepang, već naredne nedelje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST