Vreme
VREME 1004, 1. april 2010. / MOZAIK

Tačka na žirafu:
Vuk, Jovanča, Palma i Mlađa

Uz vrisku hiljade privedeni’ đaka prvaka, i samoprivedeni’ predstavnika odraslog sveta, uz pozdrave Prvog domaćina i Prvi’ gostiju, prva privedena jagodinska žirafa svečano puštena u pogon i rad

Ova savremena basna nije tako jednostavna, kao ni njeno naravoučenije, tek i kako bilo Palma je dobio žirafu, a na šta će to izađe, ko u pesmi jbt, samo nebo zna, samo srpsko, jašta i naravno.

Ajmo redom i iz početka, da se preskoči biografska dokumentacija Dragana Markovića Palme, zoovrt u Jagodini, lepog i asocijativnog imena "Tigar", otvoren je u julu 2006. Tada je gradonačelnik Jagodine, koji participir’o u vlasti preko Nove Srbije i Koštunice, u prisustvu 50 predsednika opština plus počasni građanin Jagodine Vuk Bojović, otvorio prvi zoovrt južno od Save i Dunava, i domaćinski rek’o, Ovo je početak decentralizacije Srbije, i mislim da smo u tome uspeli...

DAN BEZ KRAVATE: Šta onda bilo takoreći zna se, Palma post’o nezaobilazan faktor formiranja i stabilnosti i najnovije Vlade, govorilo se da je uslov toga bila i nabavka žirafe za zoovrt, Vlada dala 19 miliona dinara za te namene, Palma nastavio da radi na svojoj decentralizaciji i daljoj centralizaciji i centrifugaciji svog uticaja, krajem godine im’o i svojevrstan solistički koncert u Sava centru, kad je pred predsednik Tadić, vazda ministara, diplomatski kor – svi rekli Hvala, gospodine Palma – 4000 autobusima privedenih Jagodinaca, jednoglasno izabran da i dalje predvodi svoju partiju i svoj narod. Posle stig’o i do Beča, kao predvodnik svojih seljaka, kao predvodnik svojih studenata, jednom, dvaput, više se i ne broji.

Image
POVOD SLAVLJU: Jovanča

Šta jošte i dalje bilo, i to se zna, tačno u sredu 24. marta, tačno na Dan obeležavanja NATO agresije, Palma je među svoj svet, u svom zoovrtu, pustio žirafu. Ali da se ne bi improvizovalo, radilo na svoju ruku, evo kako sve, kao prva i dugotrajuća informacija, uz žirafe sliku, zabeleženo na sajtu grada Jagodine, Stavljena je tačka na priču o jagodinskoj žirafi. Žirafa je na opšte zadovoljstvo dece i roditelja novi stanovnik zoološkog vrta u Jagodini. Otvaranju objekta prisustvovali su, pored više hiljada građana, i gradonačelnik Dragan Marković Palma, potpredsednik Vlade, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, direktor Beozoovrta Vuk Bojović, i rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović. Tačka.

Ajmo jopet iz početka, dan je bio sunčan i neradan, za đake prvake, za đake koji nisu prvaci, za opštinske službenike, naočite i domaćinski uniformisane opštinske službenice, direktore javnih preduzeća, direktore srodnih preduzeća, direktore naših preduzeća, predstavnike koalicionih partnera, ukratko i naširoko, za sve one koji su disciplinovano i u kolonama hrlili ka zoovrtu. Sve bilo postrojeno i na licu mesta kad su se u formaciji, desno Palma, u sredini ministar Mlađa, levo počasni građanin Vuk Bojović, pojavili prvi gosti. Prvi gosti su bili i bejahu vidno raspoloženi i bez ti’ kravata, pošto je to bio Dan bez kravata, ko gled’o vid’o da ni Tadić i Josipović u Opatiji ne nosahu kravate. Svi su se svima javljali, svaka učiteljica, sa novu i taze lokna frizuru, držala je đaka sa najbolji sastav o žirafi, deca su naglas čitala sastave, oni odzada su ponavljali najbolje tekstove o Žirafi i Palmi, a onda je nastupila tišina.

VEĆI OD GOVORNICE: Za govornicu je, veći od svake govornice i svake govorancije, sa onom svojom domaćinskom glavom, stao lično gradonačelnik Jagodine, republički poslanik, predsednik Jedinstvene Srbije, gospodin Palma. Kad je stao rek’o, Stavljena je tačka na žirafu. Svi su aplaudirali, potpredsednik Vlade, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, predsednik G17 plus gospodin Mlađan Dinkić je aplaudirao, a gospodin Palma je diskretno zahvaljujući nastavio, bilo ti’ priča kako je Vlada Srbije dala Jagodini pare da kupi žirafu, kako bi oni iz Jedinstvene Srbije pomogli da se napravi vlada, to ne bilo tačno, još je Koštuničina vlada, na predlog gosta i ministra Dinkića, odlučila da Jagodini dade 25 miliona dinara za otvaranje ski-staze na Crnom vrhu, pošto za ski-stazu falilo još 70 miliona, oni napravili nov zahtev novoj vladi, za isti’ 25 miliona, i uplaćeno 19 miliona, od toga napravili zgradu za žirafu i još toga, a donator za žirafu je preduzeće "MB gas" iz Beograda, koje nema nikakve veze sa Jagodinom osim što je g. Mile, koji vlasnik te gas firme, prijatelj sa g. Gradonačelnik.

Tu se ministarski plus ekspertski javnuo i g. Mlađan, sve ministarski pozdravio, državnički rek’o da sve ovo urađeno zbog dece iz cele Srbije, lično, i pre godinu dana, u knjizi utisaka video da deca hoće žirafu, i eto žirafe. Za kraj sve pozdravio rečima, Hvala gospodinu Markoviću, g. Marković se, iz odela u koje jedva stao, jedva i samim tim diskretno zahvali, reče se i Počasni građanin Bojoviću Vuče, biranim rečima pohvali velike rezultate, pustiše i tog Rektora, kaže da će zoovrt bude jedinstvena nastavna baza za njegove megatrend studente.

Onda bio vrh i ta kulminacija, pustiše žirafu u pogon, otvoriše kapije, istrča žirafa, tri metra visoka, šest meseci stara, muško. Žirafa uze da se obada, sve prisutno do promukljivanja vrišti, čestita g. Palmi, čestita g. Ministru, g. Počasnom građaninu, g. Rektoru... Ko što biva svemu dođe kraj, đaci prvaci i drugi svet koji predstavlj’o odrasle povukoše se u redu i svakom poretku. Oni koji zvani zauzeše obližnji, takoreći susedni, ugostiteljski objekat prestižnog imena "Tigar". Tude se jelo, pilo, i nazdravljalo daljoj decentralizaciji i razvoju, tude i žirafa, tajnim glasanjem, dobi ime. U konkurenciji imena, Nebojša, Mlađan, Betoven, Svetomir, Jovanča, nađoše, pošto g. Palma objavi da je demokratija pobedila, da će žirafa da se zove Jovanča.

Dragan Todorović